Răsturnare de situație în războiul din Ucraina. Washingtonul avertizează: ”Rușii ar putea relansa în curând o ofensivă”

×
Codul embed a fost copiat

Într-o nouă amenințare, Dmitri Medvedev, aliatul lui Vladimir Putin susține că al Treilea Război Mondial este posibil și pentru a fi evitată conflagrația la scară mare este mai bine ca Ucraina "să fie împărțită în liniște".

Pe de altă parte, administrația de la Washington transmite un semnal de alarmă pentru Ucraina. "Rușii ar putea lansa în curând o ofensivă pe mai multe fronturi".

Forţele ucrainene, cu baza pe malul vestic al fluviului Nipru, întreprind frecvent raiduri pe malul estic, în apropierea oraşului Herson, pentru a încerca să disloce trupele ruseşti - susţine un oficial ucrainean.

Asta după ce Institutul american pentru Studiul Războiului semnala debarcarea soldaţilor ucraineni pe malul stâng al Niprului.

Pe de altă parte, un oficial pentru chestiuni de securitate națională, de la Washington, atrage atenţia că şi forțele armate ale Rusiei ar putea iniţia în curând o ofensivă pe mai multe fronturi.

Citește și
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la înmormântarea acesteia?”

John Kirby: ”Știm că odată ce vremea se îmbunătățește, și deja e pe cale s-o facă, ne putem aștepta ca rușii să vrea să treacă la ofensivă în unele zone. Nu știm exact unde sau cum vor face asta. Dar vrem să ne asigurăm că ucrainenii sunt capabili să se apere mai bine și, dacă aleg propriile operațiuni ofensive, că au capacitățile necesare pentru a le desfășura”.

John Kirby a enumerat nevoile stringente ale Ucrainei - blindate, artilerie, sisteme de apărare aeriană. Inclusiv muniție suficientă, dar și sprijin logistic.

Brigada condusă de un comandant cu numele de război King Danilo apără poziții în regiunea Doneț și lovește inamicul cu bombe de mortier de fabricație ucraineană. „Sunt bune, dar este nevoie de cât mai multe”, spun apărătorii care se adăpostesc în buncăre din tranșee.

Președinția ucraineană a postat imagini după ce rușii au bombardat în centrul orașului Kupiank, în regiunea Harkov. Sunt morți și răniți după ce o rachetă S-300 - care este proiectată de fapt pentru ținte aeriene - a lovit un muzeu.

În altă ordine de idei, Consiliul de securitate al ONU a avut aseară o şedinţă deosebit de tensionată. Conform calendarului, Rusia a preluat președinția rotativă a Consiliului şi a convocat o şedinţă pe tema ordinii globale, prezidată de Serghei Lavrov.

Barbara Woodward, reprezentantă permanentă a Regatului Unit la Organizația Națiunilor Unite: ”Știm cu toții deja ce înseamnă multilateralism pentru Rusia. De mai bine de un an, prin invadarea Ucrainei, președintele Putin a provocat o suferință inimaginabilă acestei țări, călcând totodată cu bocancii peste Carta ONU”.

Sergey Lavrov, Ministrul de Externe al Rusiei: ”Să spunem lucrurilor pe nume. Nimeni n-a împuternicit minoritatea occidentală să vorbească în numele întregii omeniri. Impunându-și propriile reguli și ordinea globală, occidentalii resping cu aroganță principiile-cheie ale Cartei Națiunilor Unite”.

Şeful diplomaţiei ruse l-a avut, totuşi, de partea sa pe reprezentantul Chinei.

Zhang Jun, reprezentant permanent a Chinei la Organizația Națiunilor Unite: ”Sancțiunile unilaterale impuse de-a valma de SUA și alte state în afara mandatului acestui Consiliu (de Securitate) sunt menite să le apere hegemonia, ideologia și monopolul tehnologic”.


Linda Thomas-Greenfield, reprezentantă permanentă a SUA la Organizația Națiunilor Unite: ”Ipocrita Rusie, care ne-a și convocat astăzi, și-a invadat vecinul, dând o lovitură teribilă Cartei ONU și valorilor noastre. Un război de agresiune și cucerire teritorială nu este și nu va fi niciodată acceptabil”.

Un Război Mondial, inclusiv cu arme nucleare, este probabil dar nu inevitabil - a spus vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev. Care vrea o "împărțire liniștită" a Ucrainei, pentru evitarea conflagrației mondiale cu care amenință. Medvedev a invocat ceea ce el numește aspirațiile unor țări ca Polonia, Ungaria și România la părți din teritoriul ucrainean

"Împărţire liniştită" a Ucrainei este "mai bună" decât un Război Mondial şi a invocat în acest context "aspiraţii" ale Poloniei, Ungariei şi României,

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
Mii de oameni au manifestat în Malmo faţă de participarea Israelului la Eurovision. Greta Thunberg, între participanţi
Mii de oameni au manifestat în Malmo faţă de participarea Israelului la Eurovision. Greta Thunberg, între participanţi

Mii de manifestanţi pro-palestinieni s-au adunat în oraşul suedez Malmo pentru a protesta faţă de participarea Israelului la concursul Eurovision, scrie BBC.

Regele Charles, glumeț în timpul vizitei la un colegiu militar:
Regele Charles, glumeț în timpul vizitei la un colegiu militar: "Mi s-a permis să ies din cușcă"

Regele Charles a glumit joi în timpul vizitei la un colegiu militar, spunând că i s-a permis să iasă din cușcă”, într-unul dintre ultimele sale angajamente publice după ce s-a întors la activitatea oficială în urma diagnosticului de cancer.

Zelenski l-a destituit pe șeful securității, considerat responsabil de tentativa eșuată a asasinării sale
Zelenski l-a destituit pe șeful securității, considerat responsabil de tentativa eșuată a asasinării sale

Preşedintele Volodimir Zelenski l-a demis din funcţie pe şeful Administraţiei Securităţii de Stat Serhii Rud, fiind considerat responsabil de o tentativă de asasinat eşuată care l-a vizat pe şeful statului săptâmâna aceasta.

Recomandări
Florin Piersic a fost operat, medicii i-au scos proteza de la genunchi. Actorul este la terapie intensivă, în stare stabilă
Florin Piersic a fost operat, medicii i-au scos proteza de la genunchi. Actorul este la terapie intensivă, în stare stabilă

Florin Piersic a fost operat joi la Spitalul Foișor din București, unde medicii i-au îndepărtat proteza de la genunchi de la care au pornit toate problemele îndrăgitului actor.  

Doctorul de la Polizu care a lăsat un bebeluș 12 ore pe o tavă și într-un sac legat, după naștere, e deranjat de acuzații
Doctorul de la Polizu care a lăsat un bebeluș 12 ore pe o tavă și într-un sac legat, după naștere, e deranjat de acuzații

Doctorul Florian Robe, de la Spitalul Polizu, acuzat că a lăsat un bebeluș 12 ore pe o tavă de oțel, iar apoi într-un sac legat la gură, cere ridicarea sechestrului și consideră că anumite probe din dosar au fost interpretate în defavoarea sa.  

Ce spune ministrul Sănătății despre presupusa infectare a lui Florin Piersic în cursul procedurilor medicale
Ce spune ministrul Sănătății despre presupusa infectare a lui Florin Piersic în cursul procedurilor medicale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi seara că nicidecum nu se poate vorbi despre o infectare a actorului Florin Piersic în cursul procedurilor medicale.