Putin şi Erdogan salută o reducere a tensiunilor în provincia siriană Idlib

Ultima actualizare: 12-03-2020 17:47
erdogan, putin
AFP

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan s-au declarat satisfăcuţi de reducerea tensiunilor în provincia siriană Idlib, după o încetare a focului negociată săptămâna trecută, a anunţat joi Moscova, informează AFP.

Cei doi şefi de stat au constatat "cu satisfacţie", în timpul unei conversaţii telefonice, "o reducere semnificativă a tensiunilor în zona de dezescaladare Idlib", a informat Kremlinul într-un comunicat.

Ei "au confirmat importanţa de a continua o colaborare strânsă (...) pentru a asigura o încetare permanentă a ostilităţilor şi a stabiliza şi mai mult situaţia", adaugă comunicatul.

În timpul unei întâlniri avute săptămâna trecută la Moscova, Erdogan şi Putin au încheiat un acord de încetare a focului pentru a pune capăt săptămânilor de escaladare care au înregistrat un vârf prin confruntările dintre militari turci şi sirieni.

Chiar dacă Turcia susţine unele grupări insurgente în Siria în timp ce Rusia sprijină regimul lui Bashar al-Assad, cele două ţări cooperează de mai mulţi ani în dosarul sirian.

Intrat în vigoare vineri, acordul de încetare a focului a permis restabilirea unei situaţii de relativ calm în provincia Idlib, scenă de mai multe luni a unor bombardamente intense întreprinse de avioane ale forţelor Damascului şi Moscovei, bombardamente care au provocat o catastrofă umanitară.

Cu toate acestea, Erdogan a afirmat miercuri că acordul "a început să fie încălcat" şi i-a cerut Rusiei "să ia măsuri" pentru a remedia situaţia.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO