Putin își construiește un nou buncăr antiatomic. Ce dotări va avea adăpostul amplasat sub cel mai de elită spital din Rusia
Președintele rus Vladimir Putin a ordonat construirea unui nou adăpost antiatomic la cel mai de elită spital din țară, unde sunt tratați oficiali de rang înalt, potrivit publicației Newsweek.
Astfel, Putin a ordonat construirea unui adăpost antiatomic la Spitalul Clinic Central din Moscova, cu o dată de finalizare programată pentru 20 decembrie 2023. Costul proiectului este estimat la 35 de milioane de ruble (431.000 de dolari), a relatat publicația rusă independentă The Moscow Times, citând un site rusesc de achiziții publice.
Oficiali ruși de rang înalt sunt tratați la spitalul din Moscova, anunță publicația independentă de limbă rusă Mediazona. Putin însuși ar fi primit tratament în această unitate spitalicească.
Ce dotari va avea nou buncăr al lui Putin
Buncărul antiatomic va fi proiectat pentru 800 de persoane, inclusiv personalul medical și angajații, și ar trebui să fie conceput pentru a oferi protecție împotriva radiațiilor. Acesta va avea intrări multiple, o ieșire de urgență și un sistem complex de ventilație capabil să curețe aerul "de arme de distrugere în masă gazoase" și aerosoli.
Ar trebui să fie echipată pentru ca personalul medical să poată efectua "proceduri medicale în timp de război".
The Moscow Times a relatat anterior că Kremlinul a ordonat modernizarea adăposturilor antiaeriene pe întreg teritoriul Rusiei.
În octombrie 2022, Kremlinul a emis un decret care a ordonat regiunilor din vestul Rusiei să se pregătească pentru posibilitatea unor lovituri în interiorul teritoriului rusesc. Cu toate acestea, publicația a relatat că datele din surse deschise arată că procesul de reparare a adăposturilor antiaeriene a avut loc în toată Rusia.
Moscova, la adăpost
Două luni mai târziu, Serghei Poletykin, șeful biroului regional al Ministerului pentru Situații de Urgență, a declarat că în regiunea Moscovei se pregătesc adăposturi antiaeriene capabile să găzduiască până la 15 milioane de persoane.
Ultimele evoluții au loc în contextul în care Rusia a acuzat Ucraina pentru un atac cu drone de mare amploare asupra Moscovei - primul de la începutul invaziei la scară largă a lui Putin în țara vecină, în februarie anul trecut.
Putin a acuzat Kievul că încearcă să provoace un răspuns în oglindă din partea Moscovei, după ce Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că a organizat un "atac terorist" marți dimineață cu cel puțin opt drone, care au provocat pagube minore.
Ucraina a negat că ar fi fost responsabilă pentru aceste atacuri., mai notează publicația Newsweek.