Putin condamnă Polonia pentru intervenția abuzivă împotriva migranților: Cum să nu-ți fie milă de copilașii ăia?
Epuizați fizic și sufletește, mulți dintre migranțîi blocați timp de 10 zile, la granița dintre Belarus și Polonia, s-au întors în Irak.
Cei care încă mai speră să ajungă în Germania, au rămas însă în Belarus, unde stau în condiții improprii, într-o hală. Criza este de altfel, departe de rezolvare. După ce Polonia a rezistat ferm asaltului, acum autoritățile din Belarus îi ghidează pe migranți către frontiera cu Lituania.
În aeroportul din Minsk, peste 400 de irakieni s-au îmbarcat în primul zbor de repatriere. Majoritatea au coborât în aeroportul din Irbil, din regiunea Kurdistanului, alții au fost duși mai departe, în Bagdad. Câteva mii au rămas cazați în condiții deplorabile în hala pe care le-a pus-o la dispoziție Belarusul.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Miran Ali, migrant: „Aceasta este coada pentru mâncare. Nu știm unde începe și unde se termină. Acești oameni au mâncat și se întorc în centrul de primire. Aceștia sunt nou-veniții care tocmai au sosit din pădure, dar nu există spațiu pentru ei în interiorul taberei. Este plin, așa că rămân afară, în grădină."
Uniunea Europeană acuză Belarusul că a creat artificial această criză ca să se răzbune pentru sancțiunile impuse împotriva regimului de la Minsk.
Vladimir Makei, ministrul de Externe al Belarusului: „E o minciună. E o mare minciună. Belarusul a arătat partea întunecată a democrației europene. Ați văzut ce s-a întâmplat la graniță în ultimele 2-3 zile”.
Și Vladimir Putin a speculat situația și, în stilul său binecunoscut, a întors abil ecuația, dând vina pe țările vestice.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Nu se poate să nu observi că statele occidentale se folosesc de criza migranților de la granița Belarusului cu Polonia ca să justifice noi tensiuni în regiune și să facă presiuni asupra Minskului”.
Uitând convenabil de brutalitatea cu care este reprimată opoziția rusă, Putin a apăsat pedala sensibilității.
Vladimir Putin: „Uitați-vă cum s-au purtat forțele de securitate poloneze la graniță. Am văzut cu toții la televizor, pe internet. Cum să nu-ți fie milă de copilașii ăia? Erau copii mici acolo, dar au pus tunurile de apă, au dat cu gaze lacrimogene, au dezlănțuit sirenele”.
Între timp, alt vecin al Belarusului, Lituania, simte iarăși presiunea migranților.
Rustamas Liubajevas, Șeful Serviciului Poliției de Frontieră de Stat: „Numai ieri am interceptat 71 de migranți. Toți ne-au spus că nu voiau să ajungă în Lituania, dar au fost luați de la granița cu Polonia și aduși cu forță la granița noastră de către forțele de securitate din Belarus”.
În jur de 7.000 de migranți, în majoritate din Orientul Mijlociu, încă se află pe teritoriul Belarusului.
Sursa: Pro TV
Etichete: Polonia, migranti, belarus, valdimir putin,
Dată publicare:
19-11-2021 19:51