Putin a făcut apel la pace și bunăvoință pentru a soluționa conflictele. Ce condiții a pus

×
Codul embed a fost copiat

Vladimir Putin nu are niciun regret în legătură cu războiul din Ucraina și avertizează că o eventuală confruntare cu NATO ar duce la o catastrofă globală.

Din Kazahstan, acelaşi Putin le-a transmis ruşilor că mobilizarea parțială se va încheia în două săptămâni și că nu mai are planuri pentru o convocare suplimentară a rezerviștilor.

Şi chiar dacă în Ucraina, de cinci zile, rachetele sale distrug orașele, Putin a făcut apel la pace și la folosirea bunăvoinței pentru soluționarea conflictelor.

Trebuie să ne străduim să găsim căi de a ieşi din situaţia actuală, a spus Putin, adresându-se liderilor din comunitatea Statelor Independente, reuniți la Astana în Kazahstan. Preşedintele Rusiei a salutat, de asemenea, eforturile de mediere ale oricui doreşte, atât timp cât sunt îndreptate spre atenuarea situației.

Putin: „De îndată ce trupele (rusești) s-au retras de la Kiev, dorința de a negocia cu autoritățile de la Kiev a dispărut”

Vladimir Putin: „De îndată ce trupele (rusești) s-au retras de la Kiev, dorința de a negocia cu autoritățile de la Kiev a dispărut imediat. Asta e. Ei bine, dacă se gândesc în mod matur la situație, atunci, probabil, vor fi solicitate și eforturile de mediere ale tuturor celor care sunt interesați de acest lucru.”

Citește și
Ministerul Apararii
Armata Română caută din nou rezerviști voluntari. Ce sume pot încasa recruții
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Potrivit unor surse de la Kremlin, Putin vorbește din nou despre negocieri de pace, dar în condițiile sale, adică excluzând Crimeea și Donbasul. Totul, probabil, pentru a câștiga timp pentru pregătirea unei ofensive pe scară largă la începutul anului viitor.

Nu a uitat nici să cheme la unitate în lupta împotriva nazismului.

Propunerea lui Putin pentru 2025

Vladimir Putin: „Iar, pentru 2025, am propus să discutăm posibilitatea declarării anului celei de a 80-a aniversări a victoriei în Marele război patriotic, ca Anul Păcii și Unității în lupta împotriva nazismului. Asta, în contextul încercărilor unor țări de a șterge din memorie isprava popoarelor URSS în salvarea omenirii de ciuma nazistă.”

Din multele teme pe care le-a abordat la Astana, Putin a făcut considerații și despre Germania.

Vladimir Putin: „Este alegerea (de a livra arme Ucrainei) a unor lideri care au ajuns la putere în mod legitim, într-o țară anume, în cazul acesta Germania. Trebuie să se hotărască ce este mai important pentru ei, să se conformeze oricăror obligații dintr-o alianță sau să urmeze interesele propriilor popoare, interesele lor naționale? În cazul Germaniei au pus pe primul plan obligațiile față de NATO. E bine sau e rău? Eu cred că este o greșeală...”

Şi totuşi, în ultima lună, potrivit guvernului de la Kiev, forțele armatelor ucrainene au eliberat peste 600 de așezări de sub ocupația ruşilor, inclusiv 75 în regiunea din sud, Herson, anexată ilegal de președintele rus Vladimir Putin.

Oficialii instalați de ruși au făcut apeluri repetate către populație să plece în Rusia, din cauza bombardamentelor și avansului forțelor ucrainene.

Vladimir Saldo, șeful administrativ pro-rus al regiunii Herson: „Conducerea administrației Herson a decis să ofere posibilitatea familiilor din Herson de a călători în alte regiuni ale Federației Ruse pentru recreere și studiu. Am sugerat ca toți locuitorii din regiunea Herson să își poată lua copiii și să plece.”

Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrativ pro-rus al regiunii Herson: „Desigur, rachetele sunt destinate să lovească clădiri rezidențiale, hoteluri, piețe. Acolo unde 'fasciștii ucraineni', naziștii, pot ucide numeroși civili. Sunați, vă rog, la numărul de urgență anunțat și veți fi îndrumați pentru aceste deplasări umanitare către Federația Rusă.”

„Putin a pierdut deja şi va continua să piardă. Îşi bate din ce în ce mai multe cuie în propriul sicriu”, o spune un parașutist rus care a dezertat astă-vară și s-a refugiat în Franța. Deși este conștient că își riscă viața, a îndrăznit să-l critice public pe Putin și felul în care soldații ruși au fost trimiși la război în Ucraina.

De ce războiul dintre Rusia și Ucraina nu se va încheia curând

Războiul este departe de a se încheia. Confruntați cu pierderi imense pe front, rușii au anunțat că vor să modernizeze 800 de tancuri T62, intrate în producție în anii '60. Iar presiunile Kremlinului par să fi dat roade în Belarus, unde au apărut informații că ar fi început o campanie de mobilizare ascunsă a rezerviștilor.

Liderul Alexandr Lukașenko a plasat Belarusul în cel mai ridicat nivel de alertă teroristă, din cauza a ceea ce numește tensiuni la graniță.

O investigație a agenției Associated Press a dezvăluit o strategie șocantă a Rusiei, care urmărește să rusifice copiii orfani din Ucraina. Din interviuri cu părinți, copii și oficiali, atât în Ucraina, cât și în Rusia, jurnaliștii au aflat de deportarea a mii de minori în Rusia sau în teritoriile ocupate de Rusia, fără consimțământ. Adesea, cei mici erau mințiți că nu îi mai vor părinții și erau duși în orfelinate din Rusia sau dați spre adopție unor familii de acolo.

Kievul denunță abuzuri și tentative de rusificare a populației în teritoriile ocupate. Moscova susține însă că adoptarea copiilor ucraineni este un act de generozitate.

Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului: „E foarte important ca acești copii să simtă că sunt membri cu drepturi depline ai Federației Ruse, pe teritoriul Rusiei, ca cetățeni ai Federației Ruse. Nu vorbim despre adopție, ci despre tutelă, care ne ajută să păstrăm legăturile de sânge dintre acești copii și rudele lor care au rămas în teritorii.”

Pe de altă parte, controversatul magnat din domeniul tehnologiei, Elon Musk, a anunțat că SpaceX, compania sa, nu mai poate oferi, gratis, Ucrainei serviciile de internet și comunicații prin rețeaua de sateliți StarLink. SpaceX a transmis că ar putea tăia internetul prin satelit și utilizarea militară a sateliților StarLink, dacă Pentagonul nu îi va achita câteva zeci de milioane de dolari în fiecare lună, a informat joi CNN.

Costurile furnizării acestui serviciu ar putea ajunge la 400 de milioane de dolari în următoarele 12 luni, potrivit SpaceX.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Vladimir Putin avertizează asupra unei „catastrofe globale” în cazul unei „confruntări directe” între Rusia şi NATO
Vladimir Putin avertizează asupra unei „catastrofe globale” în cazul unei „confruntări directe” între Rusia şi NATO

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat vineri asupra unei „catastrofe globale” în cazul unei „confruntări directe” între Rusia şi NATO pe teritoriul Ucrainei.

Armata Română caută din nou rezerviști voluntari. Ce sume pot încasa recruții
Armata Română caută din nou rezerviști voluntari. Ce sume pot încasa recruții

Ministerul Apărării a anunţat, vineri, lansarea unei noi campanii de recrutare a rezerviştilor voluntari, pentru ocuparea celor 417 locuri care au rămas disponibile în 19 judeţe.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.