Putin a făcut apel la pace și bunăvoință pentru a soluționa conflictele. Ce condiții a pus
Vladimir Putin nu are niciun regret în legătură cu războiul din Ucraina și avertizează că o eventuală confruntare cu NATO ar duce la o catastrofă globală.
Din Kazahstan, acelaşi Putin le-a transmis ruşilor că mobilizarea parțială se va încheia în două săptămâni și că nu mai are planuri pentru o convocare suplimentară a rezerviștilor.
Şi chiar dacă în Ucraina, de cinci zile, rachetele sale distrug orașele, Putin a făcut apel la pace și la folosirea bunăvoinței pentru soluționarea conflictelor.
Alegeri 2024
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
Trebuie să ne străduim să găsim căi de a ieşi din situaţia actuală, a spus Putin, adresându-se liderilor din comunitatea Statelor Independente, reuniți la Astana în Kazahstan. Preşedintele Rusiei a salutat, de asemenea, eforturile de mediere ale oricui doreşte, atât timp cât sunt îndreptate spre atenuarea situației.
Putin: „De îndată ce trupele (rusești) s-au retras de la Kiev, dorința de a negocia cu autoritățile de la Kiev a dispărut”
Vladimir Putin: „De îndată ce trupele (rusești) s-au retras de la Kiev, dorința de a negocia cu autoritățile de la Kiev a dispărut imediat. Asta e. Ei bine, dacă se gândesc în mod matur la situație, atunci, probabil, vor fi solicitate și eforturile de mediere ale tuturor celor care sunt interesați de acest lucru.”
Potrivit unor surse de la Kremlin, Putin vorbește din nou despre negocieri de pace, dar în condițiile sale, adică excluzând Crimeea și Donbasul. Totul, probabil, pentru a câștiga timp pentru pregătirea unei ofensive pe scară largă la începutul anului viitor.
Nu a uitat nici să cheme la unitate în lupta împotriva nazismului.
Propunerea lui Putin pentru 2025
Vladimir Putin: „Iar, pentru 2025, am propus să discutăm posibilitatea declarării anului celei de a 80-a aniversări a victoriei în Marele război patriotic, ca Anul Păcii și Unității în lupta împotriva nazismului. Asta, în contextul încercărilor unor țări de a șterge din memorie isprava popoarelor URSS în salvarea omenirii de ciuma nazistă.”
Din multele teme pe care le-a abordat la Astana, Putin a făcut considerații și despre Germania.
Vladimir Putin: „Este alegerea (de a livra arme Ucrainei) a unor lideri care au ajuns la putere în mod legitim, într-o țară anume, în cazul acesta Germania. Trebuie să se hotărască ce este mai important pentru ei, să se conformeze oricăror obligații dintr-o alianță sau să urmeze interesele propriilor popoare, interesele lor naționale? În cazul Germaniei au pus pe primul plan obligațiile față de NATO. E bine sau e rău? Eu cred că este o greșeală...”
Şi totuşi, în ultima lună, potrivit guvernului de la Kiev, forțele armatelor ucrainene au eliberat peste 600 de așezări de sub ocupația ruşilor, inclusiv 75 în regiunea din sud, Herson, anexată ilegal de președintele rus Vladimir Putin.
Oficialii instalați de ruși au făcut apeluri repetate către populație să plece în Rusia, din cauza bombardamentelor și avansului forțelor ucrainene.
Vladimir Saldo, șeful administrativ pro-rus al regiunii Herson: „Conducerea administrației Herson a decis să ofere posibilitatea familiilor din Herson de a călători în alte regiuni ale Federației Ruse pentru recreere și studiu. Am sugerat ca toți locuitorii din regiunea Herson să își poată lua copiii și să plece.”
Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrativ pro-rus al regiunii Herson: „Desigur, rachetele sunt destinate să lovească clădiri rezidențiale, hoteluri, piețe. Acolo unde 'fasciștii ucraineni', naziștii, pot ucide numeroși civili. Sunați, vă rog, la numărul de urgență anunțat și veți fi îndrumați pentru aceste deplasări umanitare către Federația Rusă.”
„Putin a pierdut deja şi va continua să piardă. Îşi bate din ce în ce mai multe cuie în propriul sicriu”, o spune un parașutist rus care a dezertat astă-vară și s-a refugiat în Franța. Deși este conștient că își riscă viața, a îndrăznit să-l critice public pe Putin și felul în care soldații ruși au fost trimiși la război în Ucraina.
De ce războiul dintre Rusia și Ucraina nu se va încheia curând
Războiul este departe de a se încheia. Confruntați cu pierderi imense pe front, rușii au anunțat că vor să modernizeze 800 de tancuri T62, intrate în producție în anii '60. Iar presiunile Kremlinului par să fi dat roade în Belarus, unde au apărut informații că ar fi început o campanie de mobilizare ascunsă a rezerviștilor.
Liderul Alexandr Lukașenko a plasat Belarusul în cel mai ridicat nivel de alertă teroristă, din cauza a ceea ce numește tensiuni la graniță.
O investigație a agenției Associated Press a dezvăluit o strategie șocantă a Rusiei, care urmărește să rusifice copiii orfani din Ucraina. Din interviuri cu părinți, copii și oficiali, atât în Ucraina, cât și în Rusia, jurnaliștii au aflat de deportarea a mii de minori în Rusia sau în teritoriile ocupate de Rusia, fără consimțământ. Adesea, cei mici erau mințiți că nu îi mai vor părinții și erau duși în orfelinate din Rusia sau dați spre adopție unor familii de acolo.
Kievul denunță abuzuri și tentative de rusificare a populației în teritoriile ocupate. Moscova susține însă că adoptarea copiilor ucraineni este un act de generozitate.
Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului: „E foarte important ca acești copii să simtă că sunt membri cu drepturi depline ai Federației Ruse, pe teritoriul Rusiei, ca cetățeni ai Federației Ruse. Nu vorbim despre adopție, ci despre tutelă, care ne ajută să păstrăm legăturile de sânge dintre acești copii și rudele lor care au rămas în teritorii.”
Pe de altă parte, controversatul magnat din domeniul tehnologiei, Elon Musk, a anunțat că SpaceX, compania sa, nu mai poate oferi, gratis, Ucrainei serviciile de internet și comunicații prin rețeaua de sateliți StarLink. SpaceX a transmis că ar putea tăia internetul prin satelit și utilizarea militară a sateliților StarLink, dacă Pentagonul nu îi va achita câteva zeci de milioane de dolari în fiecare lună, a informat joi CNN.
Costurile furnizării acestui serviciu ar putea ajunge la 400 de milioane de dolari în următoarele 12 luni, potrivit SpaceX.