PULITZER 2012: Lista publicatiilor care au primit cea mai inalta distinctie din presa

Premiile Pulitzer

Agentiile France Presse, Associated Press si site-urile Huffington Post si Politico au fost cele recompensate anul acesta la New York cu cate un Premiu Pulitzer, cea mai prestigioasa recompensa a presei americane.

Cotidianul The New York Times a primit la randul sau doua Premii Pulitzer. La categoria „informatii internationale”, relatarile lui Jeffrey Gettleman au convins juriul de specialitate asupra foametei si conflictului din estul Africii.

Fotoreporterul de la Agence France-Presse (AFP), Massoud Hossaini, 30 de ani, a oferit agentiei premiul sau Pulitzer din categoria „photo breaking news” pentru „fotografia sfasietoare a unei fetite ce plange de teama la scurt timp dupa un atentat sinucigas” la Kabul in timpul unei procesiuni siite in decembrie.

„O fotografie simpla, fascinanta, de care iti amintesti pentru mult timp”, a subliniat intr-o conferinta de presa administratorul premiului Pulitzer Sig Gissler.

Associated Press (AP) a obtinut la randul ei un Premiu Pulitzer pentru jurnalism de investigatie in documentarea asupra spionarii musulmanilor de catre Departamentul de Politie din New York (NYPD), in timp ce Philadelphia Inquirer a fost onorat in categoria servicii publice pentru examinarea violentei in scolile orasului. Seria de articole ale agentiei

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

AP au aratat cum politia din New York, cu ajutorul unui oficial al CIA, au creat un program unic si agresiv de monitorizare a cartierelor musulmane, afacerilor si lacaselor de cult.

Jurnalistul de la Huffington Post, David Wood, a fost distins in categoria „informatii nationale” pentru articolele sale cu privire la veteranii americani, intoarcerea din Irak si Afganistan. Este pentru a doua oara cand un site este recompensat cu Premiul Pulitzer si de asemenea primul Pulitzer pentru Huffington Post. Huffington Post este un site de stiri si bloguri online, creat in mai 2005 de Ariana Huffington si care face apel la multe contributii din afara. El trateaza evenimentele curente, politica, mediul, cultura, mass-media si multe alte subiecte.

Site-ul Politico, distins prin intermediul lui Matt Wuerker pentru desenele sale umoristice, este dedicat exclusiv politicii. Matt Wuerker a fost recompensat pentru schitele sale, „intotdeauna comice”, in special in legatura cu razboiul purtat de republicani si democrati la Washington.

Premiile Pulitzer sunt acordate in fiecare an de catre Columbia University din New York, la recomandarea unui consiliu format mai ales din jurnalisti. Fiecare premiu este in valoare de 10.000 de dolari, cu exceptia celui atribuit serviciului public, care reprezinta o medalie de aur, aminteste AP.

Premiul Pulitzer a fost creat in 1904 de Joseph Pulitzer si este considerat unul dintre cele mai prestigioase premii in domeniul jurnalismului. El este atribuit unei sau mai multor persoane sau unei publicatii in 14 categorii, dintre care „breaking news” (text si foto), „serviciu public” (premiul cel mai ravnit si intotdeauna decernat unui ziar si nu unei persoane si care in acest an a fost acordat ziarului Philadelphia Inquirer), „jurnalism de investigatie”, jurnalism local, national sau international, „comentariu”, „editoriale”, „desene de presa umoristice”.

Publicatiile exclusiv online se pot prezenta din decembrie 2009, cu conditia sa fie cel putin saptamanale, dar Pulitzer nu se aplica televiziunilor ori revistelor.

Lista completa a castigatorilor premiilor Pulitzer 2012:

Jurnalism

Servicii publice - The Philadelphia Inquirer

Breaking News - redactia de stiri a The Tuscaloosa-News (Alabama)

Jurnalism de investigatie - Matt Apuzzo, Adam Goldman, Eileen Sullivan si Chris Hawley de la The Associated Press si Michael J. Berens si Ken Armstrong de la The Seattle Times

Jurnalism analitic - David Kocieniewski de la The New York Times

Jurnalism local - Sara Ganim si redactia de la The Patriot - News Staff, Harrisburg, Pennsylvania

Jurnalism national - David Wood de la The Huffington Post

Jurnalism international - Jeffrey Gettleman de la The New York Times

Cel mai bun articol - Eli Sanders de la The Stranger, Seattle

Comentariu - Mary Schmich de la Chicago Tribune

Cronica - Wesley Morris de la The Boston Globe

Caricatura - Matt Wuerker de la Politico

Fotografie breaking news - Massoud Hossaini de la Agence France-Presse

Fotoreportaj - Craig F. Walker de la The Denver Post

Arte

Teatru - "Water by the Spoonful" de Quiara Alegria Hudes

Istorie - "Malcolm X: A Life of Reinvention" de Manning Marable

Biografie - "George F. Kennan: An American Life" de John Lewis Gaddis

Poezie - "Life on Mars" de Tracy K. Smith

Non fictiune - "The Swerve: How the World Became Modern" de Stephen Greenblatt

Muzica - "Silent Night: Opera in Two Acts" de Kevin Puts

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
S-au acordat premiile Pulitzer 2011. Cele mai spectaculoase fotografii
S-au acordat premiile Pulitzer 2011. Cele mai spectaculoase fotografii

"New York Times" si "Los Angeles Times" au primit cate doua premii Pulitzer, dar pentru prima oara in istoria de 95 de ani a galei distinctia nu a fost acordata la categoria "Breaking News".

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.