"Publicul american nu se va îndepărta de mine". Joe Biden nu renunță la cursa pentru Casa Albă. Ce argumente are

joe biden
Imago

Joe Biden s-a dezlănţuit, luni, împotriva celor care îl critică pentru prestaţia sa dezastruoasă de la dezbaterea cu Donald Trump, informează The Guardian.

Actualul președinte al Statelor Unite le-a spus democraţilor, într-o scrisoare deschisă, şi americanilor, într-un interviu în direct la TV, că rămâne în cursa prezidenţială.

Biden a atacat "elitele din partid" într-un interviu telefonic în direct în emisiunea Morning Joe de la MSNBC, afirmând că acestea se află în spatele apelurilor pentru ca el să renunţe.

"Dacă vreunul dintre aceştia nu crede că ar trebui să candidez, să candideze împotriva mea. Daţi-i drumul. Anunţaţi-vă pentru preşedinte - provocaţi-mă la Convenţie!", a adăugat el, referindu-se la convenţia democrată ce ar urma să-i oficializeze candidatura în august.

"Sunt aici din două motive, amice. În primul rând, pentru a reconstrui economia pentru oamenii din clasa de mijloc care muncesc din greu, pentru a da tuturor o şansă. Este o şansă directă. Toată lumea primeşte o şansă corectă. Şi doi, oamenii vorbesc mereu despre cum nu am eu sprijin larg. E, hai, lăsaţi-mă. Veniţi cu mine şi priviţi", a spus preşedintele american la MSNBC.

Citește și
summit nato vilnius, zelenski
Summitul aniversar NATO începe marți: Ce este de aşteptat să se întâmple şi ce perspectivă i se va oferi Ucrainei
Coșmarul unui cuplu de români, după ce s-a mutat în Suedia: "Mai întâi tu trebuie să dovedești vinovăția mea"

Referindu-se la ceea ce a spus că este un program de campanie solicitant pe care îl are chiar înaintea găzduirii summitului NATO din această săptămână, preşedintele a insistat: "Publicul american nu se va îndepărta de mine".

Îngrijorările cu privire la forma fizică a lui Biden l-au urmărit pe tot parcursul mandatului său, dar au explodat la sfârşitul lunii trecute, după prima din cele două dezbateri programate cu Donald Trump. Pe scena din Atlanta, la 27 iunie, Biden a părut ezitant, confuz şi într-o formă fizică şubredă, probleme pe care asistenţii lui le-au pus pe seama unei răceli şi a consecinţelor decalajului orar, după ce preşedintele fusese în Europa de două ori în decurs de mai puţin de două săptămâni.

În comparaţie, Trump a debitat minciuni practic necontrolate de adversarul său sau de moderatorii CNN care lucrau după reguli ce excludeau verificarea instantanee a faptelor. Rezultatul a fost un dezastru pentru Biden, o creştere în sondaje pentru Trump şi panică în rândul democraţilor.

Până luni, nouă democraţi din Camera Reprezentanţilor au cerut ca Biden să demisioneze. Chiar reprezentanţii Jerry Nadler din New York şi Adam Smith din Washington s-au numărat printre cei care i-au cerut să plece. O mişcare către un apel similar şi în Senat nu ar fi produs niciun rezultat.

Biden a insistat la MSNBC că prestaţia sa slabă la dezbatere a fost cauzată de probleme de sănătate. "Mă simţeam atât de rău înainte de dezbatere", a spus el.

"M-au testat, s-au gândit că poate aveam Covid, că poate era ceva în neregulă, o infecţie sau ceva. M-au testat, mi-au făcut acele teste. Am fost curat. Aşa că, am avut o noapte proastă", a repetat el ceea ce a spus cu câteva zile mai înainte şi într-un interviu pentru ABC News.

Referindu-se la apariţiile publice de la dezbatere, Biden a spus că acestea au arătat că este într-o stare de sănătate bună şi că se întâlneşte cu alegătorii mai mult decât Trump, care a avut un program mai puţin solicitant.

"Fac un test neurologic în fiecare zi stând în spatele biroului şi luând decizii", a spus Biden la MSNBC.

"Tu ştii asta, ei ştiu asta. Nu fac rău ceea ce fac", a punctat preşedintele.

Ce le-a scris Joe Biden democraților

În ceea ce priveşte şcrisoarea deschisă a lui Biden către democraţii care se întorc la Washington după vacanţa de 4 iulie, aceasta a fost publicată chiar înainte ca preşedintele să vorbească la MSNBC.

În scrisoare, preşedintele a declarat că este "ferm angajat să rămână în această cursă, să o ducă până la capăt şi să îl învingă pe Donald Trump".

De asemenea, el a susţinut că, în "conversaţiile ample cu conducerea partidului, cu oficialii aleşi, cu membrii de rând şi cu cei mai importanţi alegători democraţi, pe care le-a avut în ultimele 10 zile, a auzit preocupările oamenilor - temerile şi îngrijorările lor de bună-credinţă cu privire la miza acestor alegeri. Nu sunt orb la acestea", dă asigurări Biden. "Credeţi-mă, cunosc mai bine decât oricine responsabilitatea şi povara pe care le poartă candidatul partidului nostru. Am purtat-o în 2020, când soarta naţiunii noastre era în joc", le spune preşedintele membrilor partidului său.

Biden l-a învins pe Trump în 2020, iar în ziua învestirii avea 78 de ani - adică era la fel de bătrân ca Trump acum, dar totuşi a intrat în istorie ca cel mai în vârstă american care a depus vreodată jurământul de preşedinte.

Atât la MSNBC, cât şi în scrisoarea sa deschisă, Biden a încercat să se concentreze asupra lui Trump.

"Nu aş fi candidat din nou dacă nu aş fi absolut convins că sunt cea mai bună persoană pentru a-l învinge pe Donald Trump", a scris el.

Deja târziu pentru un an electoral, nu este clar ce mecanism al Partidului Democrat ar putea fi folosit pentru înlocuirea lui Biden, fie dacă ar fi vorba de vicepreşedintele său, Kamala Harris, fie de unul dintre mai mulţi guvernatori de stat. Cei mai probabili candidaţi pentru înlocuirea lui Joe Biden sunt Kamala Harris, Gavin Newsom, JB Pritzker, Gretchen Whitmer, Sherrod Brown şi Dean Phillips.

În scrisoarea sa, Biden a subliniat victoria sa uşoară în alegerile primare împotriva lui Dean Phillips, un reprezentant din Minnesota care a făcut campanie pe tema vârstei lui Biden. Preşedintele s-a referit, de asemenea, la independentul Robert F Kennedy Jr, care ameninţă să ia voturi în statele unde cursa este strânsă.

"Acum spunem pur şi simplu că acest proces nu a contat?", întreabă Biden.

"Că alegătorii nu au un cuvânt de spus? Refuz să fac asta. Simt o obligaţie profundă faţă de credinţa şi încrederea pe care alegătorii Partidului Democrat mi le-au acordat pentru a candida în acest an. A fost decizia lor. Nu presa, nu experţii, nu marii donatori, nu orice grup de persoane selectate, indiferent cât de bine intenţionate ar fi. Alegătorii - şi numai ei - decid candidatul. Cum putem susţine democraţia în naţiunea noastră dacă o ignorăm în propriul nostru partid? Eu nu pot face asta. Nu voi face asta", punctează preeşdintele.

Biden e convins că îl va învinge pe Trump

Biden susţine că nu are "nicio îndoială" că îl va învinge pe Trump, subliniind realizările sale în funcţie. De asemenea, el a declarat că, într-un al doilea mandat, cu un Congres controlat de democraţi, va restabili dreptul la avort prin consacrarea acestuia în lege, aducând în acelaşi timp "o reformă reală a Curţii Supreme" - o declaraţie ambiţioasă, având în vedere o hartă a Senatului foarte favorabilă republicanilor.

În cele din urmă, Biden arată în scrisoare că "susţine democraţia americană". El invocă atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA, comis de susţinători ai lui Trump, afirmând că predecesorul său de la Casa Albă "a dovedit că nu este potrivit să deţină vreodată funcţia de preşedinte. Nu-i putem permite niciodată să se mai apropie de această funcţie. Şi nu o vom face niciodată. Mai avem 42 de zile până la convenţia democrată şi 119 zile până la alegerile generale. Orice slăbire a hotărârii sau lipsă de claritate cu privire la sarcina care ne aşteaptă nu face decât să-l ajute pe Trump şi să ne facă rău. Este timpul să ne unim, să mergem înainte ca un partid unit şi să-l învingem pe Donald Trump", avertizează Joe Biden.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gigi Becali după ce a fost implicat într-un nou accident de mașină
Reacția lui Gigi Becali după ce a fost implicat într-un nou accident de mașină
Citește și...
Măsură dură luată de postul de radio al cărui jurnalist l-a intervievat pe Joe Biden folosind întrebările staff-ului său
Măsură dură luată de postul de radio al cărui jurnalist l-a intervievat pe Joe Biden folosind întrebările staff-ului său

Postul de radio WURD, cu sediul în Philadelphia (Pennsylvania), a anunţat că se desparte de jurnalista care, recent, a acceptat să-l intervieveze pe Joe Biden folosind întrebările puse la dispoziţie de echipa lui de campanie.

 

Summitul aniversar NATO începe marți: Ce este de aşteptat să se întâmple şi ce perspectivă i se va oferi Ucrainei
Summitul aniversar NATO începe marți: Ce este de aşteptat să se întâmple şi ce perspectivă i se va oferi Ucrainei

Preşedintele Joe Biden şi omologii săi din NATO se întâlnesc la Washington în această săptămână pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a celei mai mari organizaţii de securitate din lume, scrie Associated Press.

Joe Biden și-a redus diferența față de Donald Trump, în statele indecise. Câți americani cred că este apt mental
Joe Biden și-a redus diferența față de Donald Trump, în statele indecise. Câți americani cred că este apt mental

Doar 20% dintre americani cred că președintele Joe Biden este apt mental, iar majoritatea cred că e prea bătrân, arată un sondaj Bloomberg în care șeful statului și-a redus totuși diferența față de Donald Trump, în statele indecise.

 

Un realizator de emisiuni radio care l-a intervievat pe Joe Biden spune că întrebările sale au fost mai întâi aprobate
Un realizator de emisiuni radio care l-a intervievat pe Joe Biden spune că întrebările sale au fost mai întâi aprobate

Echipa lui Joe Biden a transmis o listă de întrebări unei prezentatoare radio care l-a intervievat pe președintele SUA săptămâna aceasta, după prestația sa dezastruoasă de la dezbaterea televizată.

 

Joe Biden: Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a câştiga alegerile
Joe Biden: Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a câştiga alegerile

"Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a fi preşedinte sau pentru a câştiga aceste alegeri", a asigurat vineri Joe Biden într-un interviu foarte aşteptat pe canalul american de televiziune ABC, transmite AFP.

Recomandări
Primele județe care scapă de caniculă. Valul de căldură începe să se restrângă. Unde persistă arșița. HARTĂ
Primele județe care scapă de caniculă. Valul de căldură începe să se restrângă. Unde persistă arșița. HARTĂ

Nordul și centrul României scapă joi de valul de căldură extremă care a afectat toată țara în ultimele zile. Spre sud însă canicula mai persistă, iar câteva județe sunt în continuare sub cod roșu.

România, criticată pentru legăturile cu instituții militare și de poliție din China. Academia dată ca exemplu negativ de SUA
România, criticată pentru legăturile cu instituții militare și de poliție din China. Academia dată ca exemplu negativ de SUA

România este criticată, într-un Raport prezentat în Comisia de Politică Externă a Senatului american, pentru legăturile unei instituţii de învăţământ militar cu o instituţie similară din China şi pentru cooperarea pe linie poliţienească cu Beijingul.

POLITICO, despre aleasa României: Șoșoacă va aduce un preot ca să sfințească Parlamentul European. ”Aici se întâlnesc dracii”
POLITICO, despre aleasa României: Șoșoacă va aduce un preot ca să sfințească Parlamentul European. ”Aici se întâlnesc dracii”

Diana Șoșoacă va aduce un preot ca să sfințească Parlamentul European, pentru că acolo ”se întâlnesc dracii”, iar la primul său vot ca europarlamentar a scris pe buletinul de vot mesaje anti-UE, LGBT și Ucraina.