Publicatiile The Guardian si Washington Post au obtinut prestigiosul premiu Pulitzer pentru documentele Snowden

Ultima actualizare: 17-04-2014 06:58

Cele doua cotidiene The Guardian si Washington Post au fost recompensate luni, la New York cu premiul Pulitzer pentru publicarea dezvaluirilor lui Edward Snowden despre amploarea programelor americane de supraveghere a cetatenilor, relateaza Le Figaro.

Acest premiu este unul dintre cele mai prestigioase in materie de jurnalism iar cele doua publicatii l-au obtinut la categoria "serviciu public". Juriul a decis in acest an sa recompenseze publicatiile si nu doar pe cei 4 jurnalisti care au condus investigatiile despre spionajul NSA, este vorba despre Glenn Greenwald, Ewen MacAskill, Laura Poitras si Barton Gellman.

The Guardian si Washington Post au devenit in 2013 principalele doua surse pentru dezvaluirile despre programul de monitorizare la nivel global al Agentiei Nationale de Securitate, facute in baza informatiilor clasificate furnizate de fostul consultant american, Edward Snowden.

Snowden, care a provocat in repetate randuri controverse puternice dupa dezvaluirile cu privire la amploarea programelor de supraveghere ale NSA, in special cele ce vizau tari aliate ale Statelor Unite si pe liderii lor, ar fi sustras aproximativ 1,7 milioane de documente.

Aproximativ 58.000 dintre acestea au fost pana acum incredintate presei, conform redactorului sef al cotidianului britanic The Guardian.

Fostul consilier NSA, caruia autoritatile americane i-au retras pasaportul, nu a mai aparut in public de cand a obtinut azilul in Rusia. In SUA, este inclupat pentru spionaj si furt de documente apartinand statului.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO