Proteste masive în Bulgaria. Manifestanții cer demisia Guvernului

Ultima actualizare: 11-09-2020 09:37

Circa 1000 de manifestanţi s-au adunat paşnic joi în faţa clădirii parlamentului de la Sofia pentru a protesta împotriva corupţiei şi a cere demisia guvernului Bulgariei, relatează AFP.

Protestatarii acuză autorităţile bulgare că tolerează corupţia, utilizează procuratura împotriva opoziţiei şi protejează interesele anumitor oligarhi.

Avocatul Nikolai Hadzigenov, unul dintre liderii demonstraţiei, şi-a făcut auzit obiectivul: 'Demisia lui Borisov (premierul Boiko Borisov - n. red.) şi a întregului guvern - iată de ce suntem aici de 64 de zile şi iată de ce vom mai rămâne 64 de zile dacă e nevoie'. Mulţimea a strigat 'Demisia!' şi 'Mafia!' şi la adresa procurorului general Ivan Gheşev.

Atât organizatorii, cât şi poliţia au făcut apel la calm. Forţele de ordine au percheziţionat mai mulţi manifestanţi şi au arestat şase dintre ei, care aveau asupra lor obiecte periculoase; printre aceştia se află şi o femeie care a refuzat să predea un spray de autoapărare.

Săptămâna trecută, când protestatarii au aruncat cu diverse obiecte spre poliţişti, o manifestaţie de la Sofia s-a soldat cu circa 200 de răniţi.

Marţi, un poet bulgar a anunţat că intră în greva foamei, alături de un activist care protestează deja în acest mod de 31 de zile.

Joi au fost publicate rezultatele unui sondaj de opinie care arată că protestele antiguvernamentale au afectat popularitatea prim-ministrului Borisov, aflat la putere de aproape 10 ani. Mandatul său se încheie în martie 2021, iar el a refuzat de mai multe ori să demisioneze. Conform sondajului, dacă s-ar organiza alegeri acum, partidul de guvernământ GERB ar obţine 23,8% din voturi, iar socialiştii 23,4%. La începutul lui august, formaţiunea premierului era creditată cu 26,7% din intenţiile de vot.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
Las Fierbinți
Sezonul 19, Episodul 23

44:57
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!