Proteste la Moscova. Comuniștii și liberalii cer ”alegeri cinstite”. FOTO

Dată publicare: 17-08-2019 14:46
Dată actualizare: 17-08-2019 15:04


Proteste la Moscova - 11

Comuniştii şi susţinătorii opoziţiei liberale ruse manifestau separat, sâmbătă, la Moscova - un nou episod al unei importante mişcări de contestare, în urma excluderii unor candidaţi independenţi din alegerile locale din 8 septembrie.

Acest val de manifestaţii, care a început la jumătatea lui iulie, a fost reprimat ferm de poliţie, care a procedat în total la aproape 3.000 de arestări. Conducătorii contestării au fost încarceraţi, inclusiv principalul opozant al Kremlinului, bloggerul anticorupţie Aleksei Navalnîi.

Imagini de la proteste în galeria foto

Manifestația de sâmbătă se anunță mai calmă decât precedentele cinci weekenduri.

La ora locală 12.45 (şi ora României), la adunarea autorizată a comuniştilor, în apropiere de centrul oraşului, se aflau aproximativ 3.900 de persoane, potrivit ONG-ului White Counter, specializat în numărarea manifestanţilor, informează News.ro.

În acelaşi loc, sâmbăta trecută, peste 50.000 de persoane s-au adunat la apelul opoziţiei liberale - o participare fără precedent la proteste, de la revenirea lui Vladimir Putin la Krelmlin, în 2012.

Mişcarea a izbucnit după respingerea, în mod oficial din cauza unor vicii de procedură, a înregistrării a aproximativ 60 de candidaţi independenţi în alegerile pentru Parlamentul Moscovei. Însărcinată să valideze bugetul capitalei, această instanţă este alcătuit în prezent din susţinători loiali ai primarului pro-Kremlin Serghei Sobianin.

Consideraţi de obicei opozanţi ”toleraţi” ai Kremlinului, comuniştii s-au alăturat mişcării şi au îndemnat la manifestaţii în favoarea unor ”alegeri cinstite” - deşi candidaţii lor nu au fost respinşi - în acest miting pe bulevardul Saharov.

În urma refuzului primăriei de a autoriza o manifestaţie sâmbătă, mai mulţi susţinători ai liberalilor au îndemnat la manifestaţii de solidaritate, mai târziu, cu afişe de protest în mai multe locuri din oraş.

Această tehnică este folosită adesea de către manifestanţi în Rusia, pentru se exprima fără să fi obţinut o autorizaţie de la autorităţi. Ei pot să facă acest lucru, cu condiţia să respecte o distanţă de 50 de metri între fiecare manifestaţie, cum cere legea.

Organizaţia lui Navalnîi - Fondul Luptei împotriva Corupţiei - a acuzat-o pe adjuncta primarului Moscovei, însărcinată cu alegerile, de deturnarea unor miliarde de ruble din banii publici în gestionarea parcului imobiliar al municipalităţii. Fondul este vizat de-acum de o anchetă a justiţiei cu privire la o ”spălare” de bani.

Anchete penale au fost deschise de asemenea contra unui număr de 14 persoane, acuzate că au participat la ”tulbrări masive” sau ”violenţe împotriva forţelor de ordine”. este vorba despre studenţi, programatori, regizori sau activişti politici - care riscă până la zece ani de închisoare.

Evocând pentru prima oară această mişcare de contestare, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat săptămâna aceasta orice ”criză politică” şi a apărat fermitatea poliţiei, acuzată de violenţe faţă de manifestanţi.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO