Protest de amploare in Ungaria. 70.000 de oameni au iesit in strada in apararea Universitatii fondate de George Soros

Ultima actualizare: 13-04-2017 07:21

Maghiarii sar in apararea Universitatii Central Europene printr-o demonstratie uriasa care a avut loc la Budapesta.

70 de mii de oameni au participat la protest si i-au cerut presedintelui tarii sa blocheze prin veto amendamentele aduse la legea educatiei, care ameninta sa inchida aceasta institutie. Presedintele ungar are termen pana la miezul noptii sa semneze legea ori sa o trimita Curtii Constitutionale.

Alaturi de studenti si de profesori, manifestanti de toate varstele si profesiile au purtand neaparat ceva albastru - culoarea Universitatii.

Plecati de la castelul Buda, oamenii au parcurs pe jos mai multi kilometri pana la Parlament, unde au fost intampinati de forte de ordine in numar mare.

Inspirati probabil de mobilizarea si creativitatea protestelor recente din Romania, care au trezit admiratie in multe capitale occidentale, ungurii au apelat de sloganuri percutante si au incercat chiar sa reproduca momentul magic al luminitelor.

In raspar cu afisele anti-UE "Opriti Bruxellesul!" ale premierului Viktor Orban, oamenii purtau pancarte pe care scria "Opriti Moscova!" sau "Opriti-l pe Orban!"

Controversata lege, adoptata martea trecuta de Parlament in regim de urgenta, aplica restrictii dure universitatilor straine. Le impune sa aiba un campus atat in Ungaria, cat si in tara de origine, prevedere pe care doar Universitatea Central Europana nu o indeplineste.

Fondata in 1991 si finantata de miliardarul american de origine ungara George Soros, aceasta universitate opereaza exclusiv la Budapesta, dar ofera diplome recunoscute atat in Uniunea Europeana, cat si in Statele Unite. In prezent, are peste 1.400 de studenţi din 108 tari.

Orban critica organizatiile neguvernamentale finantate de Soros, pentru ca urmeaza modelul "Societate Deschisa" si astfel contravin "democratiei liberale" pe care o prefera el. Una dintre principalele surse de tensiuni este migratia.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO