Protest cu mii de persoane, inspirat de „vestele galbene”, la Roma. FOTO


Ultimul update: Sambata 15 Decembrie 2018 21:42
Data publicarii: Sambata 15 Decembrie 2018 21:35
Categorie: Stiri externe
Protest la Roma

Câteva mii se persoane au ieșit în stradă, sâmbătă, la Roma, pentru a protesta împotriva politicii guvernului față de primirea migranților.

Cuvântul de ordine al defilării, la care unii manifestanţi purtau veste galbene după modelul protestatarilor francezi, a fost „Get up, Stand up for your rights'' („Ridică-te, apără-ți drepturile”), după titlul celebrului cântec al lui Bob Marley.

„S-a început în aceşti ultimi doi ani acuzarea celor care au salvat mii de vieţi pe mare'', ONG-urile umanitare cu navele lor situate aproape de coastele libiene, „pentru a se ajunge la închiderea porturilor pentru navele pline de naufragiaţi. Astăzi, cu decretul Salvini, protecţia umanitară a fost anulată, creându-se o mulţime interminabilă de persoane obligate la clandestinitate'', a denunţat un ONG, Project Droits, din care fac parte jurişti şi asociaţii de apărare a drepturilor omului. 

Ministrul de interne Matteo Salvini, care este şi vicepremier şi lider al Ligii (extrema dreaptă), a emis o ordonanţă de urgenţă a cărei principală măsură este abolirea permiselor de sejur umanitare acordate până acum persoanelor vulnerabile, familiilor sau femeilor singure cu copii, victime ale traumelor în timpul periplului lor către Italia.

Acest decret, cu toate măsurile pe care le conţine, „orientează resentimentele straturilor sociale sărăcite de criză şi ilegalităţi către intoleranţă, xenofobie şi rasism'', au mai acuzat asociaţiile.

Din 2008, peste 120.000 de oameni au obţinut un titlu de sejur umanitar, valabil doi ani şi care poate fi reînnoit. În aceşti ani şi până în august, comisiile pentru azil au acordat în medie permise umanitare pentru 25% dintre solicitanţi. Ca urmare a consemnului la fermitate lansat de Salvini, se aşteaptă ca aceste permise umanitare să dispară, procentul acordării lor fiind de 17% în septembrie, 13% în octombrie şi doar 5% în noiembrie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO