Zelenski cere NATO să doboare rachetele lansate de Rusia asupra Ucrainei. „Trebuie să schimbăm puţin paradigma”

volodimir zelenski armata
AFP

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere aliaților occidentali să se implice mai direct în război, ajutând la interceptarea rachetelor ruseşti deasupra teritoriului Ucrainei.

Într-un interviu pentru Reuters, liderul de la Kiev, deşi spune că înţelege teama de escaladare cu Rusia, se plînge că aliaţilor occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii-cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, notează News.ro.

Apelul de a accelera ajutorul şi de a împinge aşa-numitele "linii roşii" de implicare în conflict reflectă presiunea tot mai mare la care sunt supuse forţele ucrainene de-a lungul celor peste 1.000 km ai liniei de front din nord-estul, estul şi sudul ţării. Zelenski spune că în prezent, situaţia de pe câmpul de luptă este "una dintre cele mai dificile" pe care le-a cunoscut Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022.

În ultimele săptămâni, trupele Moscovei au făcut incursiuni în nord-estul Ucrainei, testând şi mai mult apărarea ucraineană deja solicitată la maximum. În acelaşi timp, Rusia a cucerit teritorii în regiunea Donbas din estul ţării, în bătălii uneori crâncene. "Un val foarte puternic (de lupte) are loc în Donbas ... Nimeni nu observă că, de fapt, sunt mai multe bătălii în estul ţării, mai exact în direcţia Donbas: Kurahove, Pokrovsk, Ceasiv Iar", a arătat Zelenski. El a adăugat, totuşi, că situaţia la nord de Harkov este acum "sub control".

Zelenski, în vârstă de 46 de ani, a vorbit cu Reuters cu ocazia împlinirii a cinci ani de la învestirea sa ca preşedinte, ceea ce teoretic ar fi însemnat încheierea mandatului său. Numai că Ucraina nu a putut organiza noi alegeri din cauza legii marţiale impuse ca urmare a invaziei ruse, lucru exploatat propagandistic de Moscova.

Citește și
Rusia ar putea lovi în 90 de minute o țară anume din Europa, cu rachete Satan și „invizibile”. Nu există măsuri de apărare
Rusia ar putea lovi în 90 de minute o țară anume din Europa, cu rachete Satan și „invizibile”. Nu există măsuri de apărare
EXCLUSIV Statul român, pe cale să piardă Mobra, marca istorică de motorete. Un investitor a cerut la Oficiul Mărcilor să fie unicul deținător al brandului în toată Europa

Ajutor care vine abia peste un an. Zelenski: „Trebuie să schimbăm paradigma”

În interviul pentru Reuters, Zelenski a cerut din nou un ajutor militar mai rapid din partea Statelor Unite şi a altor parteneri. Armele şi muniţiile dintr-un pachet de ajutor recent aprobat de SUA sosesc acum în Ucraina, dar au fost întârziate luni de zile de disputele politice interne.

"Fiecare decizie la care ajungem noi, apoi, mai târziu, toată lumea, împreună, este întârziată cu aproximativ un an", a arătat Zelenski. "Dar este ceea ce este: un mare pas înainte, dar înainte de asta, doi paşi înapoi. Aşa că trebuie să schimbăm puţin paradigma", a insistat şeful statului ucrainean.

Zelenski: „Toată lumea s-a obişnuit cu faptul că ucrainenii mor, iar asta nu înseamnă escaladare cu Rusia”

Zelenski a mai declarat că ar fi vrut ca partenerii săi să se implice mai direct în război, dar a înţeles că aceştia se feresc să-şi antagonizeze Rusia. "Este o chestiune de voinţă", a spus el. "Dar toată lumea spune un cuvânt care sună la fel în toate limbile: tuturor le este frică de escaladare. Toată lumea s-a obişnuit cu faptul că ucrainenii mor - pentru oameni asta nu înseamnă escaladare", a comentat cu amărăciune Zelenski.

Vecinii din NATO să intercepteze rachetele ruseşti în Ucraina

El propune ca forţele armate ale ţărilor NATO vecine să intercepteze rachetele ruseşti care se apropie deasupra teritoriului ucrainean pentru a ajuta Kievul să se protejeze.

Rusia a lansat mii de rachete şi drone asupra Ucrainei de la începutul conflictului, iar apărarea aeriană este o prioritate pentru Kiev.

"Ruşii folosesc 300 de avioane pe teritoriul Ucrainei. Avem nevoie de cel puţin 120, 130 de avioane pentru a rezista pe cer", a declarat el.

Ucraina aşteaptă livrarea de avioane F-16, proiectate de SUA, care nu au fost încă folosite în conflict. Zelenski spune că, dacă ţările nu pot furniza imediat avioanele, acestea ar putea totuşi să fie ridicate din statele membre NATO vecine şi să doboare în aer rachetele ruseşti.

Ucraina vrea să atace Rusia cu arme occidentale 

Liderul ucrainean a mai spus că Kievul negociază cu partenerii internaţionali pentru a putea folosi armele acestora ca să lovească echipamentele militare ruseşti la graniţă şi mai departe, în interiorul teritoriului rusesc. "Până în prezent, nu există nimic pozitiv", a recunoscut el.

Preşedintele rus Vladimir Putin ar considera probabil că astfel de evoluţii ar fi o escaladare. El prezintă războiul ca parte a unei bătălii existenţiale cu un Occident în declin şi decadent, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989, invadând ceea ce el consideră a fi sfera de influenţă a Moscovei, inclusiv Ucraina. Ucraina şi Occidentul resping o astfel de interpretare, calificând invazia drept o acaparare neprovocată a teritoriului.

Ce urmărește Kievul la conferința din Elveția

Însă Zelenski a dat din nou asigurări că nu a încălcat acordurile cu aliaţii de a nu le folosi armele în interiorul Rusiei. "Nu putem pune în pericol întregul volum de arme", a spus el.

Ucraina se pregăteşte pentru discuţiile internaţionale care vor avea loc luna viitoare în Elveţia şi care vor exclude Rusia. Ele au ca scop încercarea de a unifica şi de a întări opinia împotriva Moscovei.

Putin a declarat că el crede că discuţiile ar putea transforma apelurile ucrainene de retragere a trupelor Rusiei într-un ultimatum pentru Rusia, o strategie despre care a spus că va eşua.

Zelenski spune însă că este crucial să se aşeze cât mai multe ţări în jurul mesei. "Şi atunci Rusia va trebui să răspundă în faţa majorităţii lumii, nu în faţa Ucrainei. ... Nimeni nu spune că mâine Rusia va fi de acord, dar este important ca noi să avem iniţiativa", a explicat el.

Beijingul nu a spus încă dacă va participa la conferinţa de pace din Elveţia, dar preşedintele chinez Xi Jinping şi Putin s-au întâlnit săptămâna trecută în China şi au promis o "nouă eră" de parteneriat între cei mai puternici doi rivali ai Statelor Unite.

"Este foarte important ca ei (China) să fie acolo", recunoaşte Zelenski. "Pentru că, în principiu, după acest summit, devine clar cine vrea să pună capăt războiului şi cine vrea să rămână în relaţii puternice cu Federaţia Rusă", a punctat el.

Victoria lui Donald Trump

În ceea ce priveşte politica americană, Zelenski a încercat să atenueze îngrijorările că o eventuală victorie a candidatului republican Donald Trump în alegerile din noiembrie ar putea însemna probleme pentru Ucraina. Trump este un sceptic în ceea ce priveşte ajutorul pentru Ucraina, el urmărind politica "America First" (Prioritară e America).

"Nu cred că republicanii sunt împotriva sprijinului pentru Ucraina, dar unele mesaje care vin din partea lor ridică îngrijorări", recunoaşte Zelenski.

Preşedintele ucrainean, un fost comediant, a declarat că îi va lăsa pe alţii să judece performanţa sa ca lider al unei ţări aflate în război, dar şi-a exprimat recunoştinţa faţă de poporul ucrainean pentru stoicismul său în faţa duşmanului.

El a insistat, de asemenea, că Ucraina încă poate câştiga războiul, în ciuda regreselor din ultimele luni. "Cred că trebuie să parcurgem acest drum până la capăt, de preferinţă unul victorios", a spus el. "Chiar dacă astăzi oamenii privesc cu oarecare scepticism cuvântul "victorie" - înţeleg că este dificil, pentru că este lung", a comentat Zelenski în interviul pentru Reuters.

Principalele citate din interviul lui Zelenski pentru Reuters:

Pe câmpul de luptă

"În prezent, situaţia de pe front este una dintre cele mai dificile, deoarece o nouă ofensivă rusă a început în direcţia Harkov. Un val foarte puternic (de lupte) are loc în Donbas".

"Nimeni nu observă că, de fapt, sunt mai multe lupte în estul ţării, mai exact în direcţia Donbas: Kurahove, Pokrovsk, Ceasiv Iar."

Despre ofensiva din Harkov

"Astăzi situaţia este sub control. Acum o săptămână era mai dificilă".

Despre sprijinul militar occidental

"Fiecare decizie la care ajungem noi, apoi, mai târziu, toată lumea, împreună, este întârziată cu aproximativ un an".

"Dar este ceea ce este: un mare pas înainte, dar înainte de asta, doi paşi înapoi. Aşa că trebuie să schimbăm puţin paradigma".

"Când noi suntem rapizi, ei rămân în urmă. Şi apoi există un decalaj - şase, opt luni de pachete (de ajutor) neacoperite, apoi două-trei luni de provizii - şi trece un an. Am dori să nu pierdem avantajul".

"Şi cred că trebuie să parcurgem acest drum până la capăt, de preferinţă unul victorios. Chiar dacă astăzi oamenii privesc cu oarecare scepticism cuvântul "victorie". Înţeleg că este dificil, pentru că este lung".

"Nu am folosit niciodată arme occidentale pe teritoriul rusesc, pentru că nu avem acceptul pentru asta. Nu putem pune în pericol întregul volum de arme".

"Negociem cu partenerii pentru a putea folosi armele lor împotriva acumulărilor de echipamente ruseşti la graniţă şi chiar (pe) teritoriul lor... Până acum, nu există nimic pozitiv".

Despre avioanele de război occidentale care să intercepteze rachete ruseşti deasupra Ucrainei

"Când zboară rachete, sunt trimise avioane poloneze, dar acestea nu doboară rachetele ruseşti. Oare pot face acest lucru? Sunt sigur că da. Este acesta un atac al ţărilor NATO, o implicare? Nu".

Despre atacurile cu drone cu rază lungă de acţiune fabricate în Ucraina

"Am început să folosim ceea ce este al nostru pe sistemul energetic al Federaţiei Ruse, pentru că ei ne lasă fără energie, aşa că eu cred că acest lucru este foarte corect".

Despre temerile occidentale privind escaladarea militară cu Rusia

"Este o chestiune de voinţă. Dar toată lumea spune un cuvânt care sună la fel în toate limbile: Toată lumea este speriată de escaladare. Toată lumea s-a obişnuit cu faptul că ucrainenii mor - asta nu înseamnă escaladare pentru oameni".

Despre summitul de pace

"Este foarte important să fie acolo (China). Pentru că, în principiu, după acest summit, devine clar cine vrea să pună capăt războiului şi cine vrea să rămână în relaţii puternice cu Federaţia Rusă".

"De ce nu este Rusia implicată? Pentru că ei blochează totul, vor sabota totul, nu se vor lăsa până când nu vor arăta acest sau acel plan de încheiere a războiului, care va fi un ultimatum".

"Implicarea tuturor ţărilor nu este doar o chestiune politică, este vorba de influenţă politică şi de presiune asupra lor (a Rusiei)."

Despre Ucraina independentă

"Nu este vorba doar de frontierele din 1991, este vorba de independenţa (noastră) în frontierele din 1991. Această independenţă trebuie să fie în mintea (oamenilor), ca direcţie".

Alegerile din SUA

"Nu aş spune că astăzi văd riscuri maxime. Nu cred că republicanii sunt împotriva susţinerii Ucrainei, dar unele mesaje care vin din partea lor trezesc îngrijorări".

F-16

"Ruşii folosesc 300 de avioane pe teritoriul Ucrainei. Noi avem nevoie de cel puţin 120, 130 de avioane (F-16) pentru a rezista pe cer".

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat imediat după ce Corvinul a scos-o pe Paksi din Europa League
Ungurii au reacționat imediat după ce Corvinul a scos-o pe Paksi din Europa League
Citește și...
Rusia concentrează „forțe limitate, cu personal insuficient și lipsite de coeziune” în încercarea de a atrage Ucraina
Rusia concentrează „forțe limitate, cu personal insuficient și lipsite de coeziune” în încercarea de a atrage Ucraina

Observatorii internaționali sugerează că desfășurarea rusă în apropierea orașului de graniță Sumy este un efort de a atrage forțele ucrainene departe de alte zone - în special din regiunea Harkov, la aproximativ 150 de kilometri sud de-a lungul graniței.

Rusia ar putea lovi în 90 de minute o țară anume din Europa, cu rachete Satan și „invizibile”. Nu există măsuri de apărare
Rusia ar putea lovi în 90 de minute o țară anume din Europa, cu rachete Satan și „invizibile”. Nu există măsuri de apărare

Rusia ar putea bombarda Marea Britanie cu aceleași rachete de croazieră care lovesc Ucraina - și nu există nicio modalitate de a le doborî, a avertizat un fost general de rang înalt.

Zelenski: Fiecare decizie a aliaților occidentali privind sprijinul militar pentru Ucraina este luată cu un an întârziere
Zelenski: Fiecare decizie a aliaților occidentali privind sprijinul militar pentru Ucraina este luată cu un an întârziere

Aliații occidentali întârzie prea mult să decidă cu privire la sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Vladimir Zelenski într-un interviu pentru Reuters.

Recomandări
Pană globală de Windows. Milioane de utilizatori s-au trezit cu „ecranul albastru al morții” pe monitoare
Pană globală de Windows. Milioane de utilizatori s-au trezit cu „ecranul albastru al morții” pe monitoare

O mare problemă a fost sesizată, vineri, în ceea ce privește funcționarea Windows-ului. Sunt raportate întreruperi ale Windows în întreaga lume, aparent cauzate de o problemă CrowdStrike.

De la ce a pornit revolta românească din Leeds. „Să vină mascații de la București că și p-ăia-i dărâmăm”
De la ce a pornit revolta românească din Leeds. „Să vină mascații de la București că și p-ăia-i dărâmăm”

Români au fost implicaţi în incidente violente care au avut loc joi seară la Leeds, care par să fi fost declanşate de tentativa de preluare a unor copii în îngrijirea statului, relatează vineri news.abplive.com.

Nu au uitat ce sunt. Românii din Diaspora au pompat în economia României o sumă record în 2023
Nu au uitat ce sunt. Românii din Diaspora au pompat în economia României o sumă record în 2023

Potrivit datelor Băncii Naționale, românii plecați la muncă în străinătate au trimis în țară 6,5 miliarde de euro în 2023, echivalentul a 2 la sută din PIB.