Procedura de destituire a lui Trump, votată în Camera Reprezentanților. Mii de oameni au ieșit pe străzi

Ultima actualizare: 18-12-2019 22:46

Moment rar în istoria Statelor Unite. Donald Trump, cel de-al 45-lea președinte american, este pe cale să devină doar al treilea șef de stat împotriva căruia se inițiază o procedură de destituire.

Donald Trump critică „minciunile atroce” din timpul dezbaterii

 

Președintele american a anunațat că nu va urmări dezbaterea, dar postează mesaje pe Twitter pe acest subiect, relatează CNN.

„Asemenea minciuni atroce ale radicalilor de stânga, ale democraților care nu fac nimic. Este un asalt asupra Americii și un asalt asupra Partidului Republican”, a scris Trump pe Twitter.

Mii de persoane protestează în Statele Unite

 

Mii de oameni s-au adunat, miercuri, în mai multe orașe din Statele Unite, pentru a susține procedura de destituire împotriva președintelui Donald Trump.

Oamenii scandează "Nimeni nu este mai presus de lege" și spun că susțin destituirea actualului președinte american.

Proteste au avut loc și în cursul zilei de marți, în Statele Unite.

Mike Pence: Votul privind destituirea președintelui este o „rușine”

 

Vicepreședintele american Mike Pence a numit votul de miercuri din Camera Reprezentanților privind punerea sub acuzare a lui Donald Trump o „rușine”.

„Când acest președinte se impune în fața democraților-care-nu-fac-nimic, a investigațiilor fără sfârșit și a procedurii lor de destituire partizane, suntem alături de președintele Donald Trump”, a declarat Mike Pence, conform CNN.

„Sincer, prieteni, ce se întâmplă pe Dealul Capitoliului este o rușine. În prima zi a acestei administrații, democrații din Washington au încercat să răstoarne rezultatul alegerilor și fac asta și azi, cu votul lor partizan pentru destituire”, a adăugat vicepreședintele american.
 

Moment istoric în Camera Reprezentanților

 

Camera Reprezentanților urmează să voteze miercuri seară punerea sub acuzare a președintelui Trump, la mai puţîn de trei luni de la izbucnirea scandalului legat de presiunile făcute asupra Ucrainei.

În ajunul votului, Trump a lansat un atac violent la adresa opoziţiei democrate, pe care o acuză că duce „un război deschis împotriva democraţiei”.

Două capete de acuzare l-au vizat pe președinte: obstrucționarea Congresului, prin refuzul de a colabora în anchetă privind destituirea și presiunile făcute asupra președintelui ucrainean, pentru investigarea rivalului sau politic democrat, Joe Biden, a cărui familie a avut afaceri în Ucraina.

Donald Trump: „Totul este doar o farsă. N-am nicio vină pentru asta, am zero responsabilitate. Se folosesc de o discuție telefonică avută cu președintele Ucrainei, o conversație ireproșabilă, toată lumea știe că nu era absolut nimic în neregulă cu ea. Să-l destitui pe președintele SUA pentru așa ceva e o rușine și o pată pentru țara noastră”.

Demersul democraților este „o tentativă de lovitură de stat ilegală şi partizană”, motivată de resentimente,afirmă Trump, într-o scrisoare deschisă de șase pagini.

„Sunteţi incapabilă să acceptaţi verdictul urnelor” din 2016, o apostrofează liderul de la Casă Albă pe Nancy Pelosi, lidera democraților din Camera Reprezentanților.

Nancy Pelosi: Trump este o ameninţare continuă pentru SUA şi democraţie

 

Nancy Pelosi l-a calificat miercuri pe Donald Trump o ameninţare pentru SUA şi pentru democraţia din această ţară, în deschiderea dezbaterii istorice în vederea punerii sub acuzare a liderului de la Casa Albă, conform Reuters.

„Foarte trist acum, viziunea fondatorilor noştri despre o republică se află sub ameninţarea acţiunilor dinspre Casa Albă. Deschid în mod solemn, cu tristeţe, dezbaterea privind punerea sub acuzare a preşedintelui Statelor Unite”, a spus Pelosi.

„Dacă nu acţionăm acum, ar însemna să ne abandonăm misiunea. Este tragic că acţiunile nesăbuite ale preşedintelui fac necesară punerea sub acuzare. El nu ne-a lăsat altă opţiune”, a subliniat lidera democrată.

„Este o realitate faptul că preşedintele e o ameninţare continuă pentru securitatea noastră naţională şi pentru integritatea alegerilor noastre, baza democraţiei noastre”, a adăugat ea.
 

Donald Trump spune că nu a făcut „nimic rău”

 

Donald Trump a reafirmat miercuri că nu a făcut „nimic rău”, într-un mesaj transmis pe Twitter cu câteva ore înaintea votului din Camera Reprezentanţilor privind procedura de destituire lansată împotriva sa, relatează AFP.

„Vă vine să credeţi că astăzi voi fi pus sub acuzare de stânga radicală, democraţii-care-nu-fac-nimic, ÎN TIMP CE EU NU AM FĂCUT NIMIC RĂU!”, a scris liderul de la Casa Albă.

„E groaznic. Aşa ceva nu ar mai trebui să se întâmple niciodată vreunui preşedinte. Spuneţi o rugăciune!”, a adăugat Trump.

Donald Trump se consideră „victima unei cruciade”

 

Trump se descrie pe sine drept „victima unei cruciade”, consideră capetele de acuzare „absurde” și o învinuiește pe Nacy Pelosi: „Minte că se roagă pentru președinte, dacă nu cumva se roagă să-i fie rău!”.

Pelosi: „Încă mă rog pentru președinte, mă rog pentru președinte tot timpul.”

Procedura de destituire dezbină profund societatea: 45% dintre americani doresc că această să ducă la revocarea preşedintelui, în timp ce 47% se opun, conform unui sondaj comandat de CNN.

Philip Bobbitt, Columbia Law School: „În prezent, procedura destituirii este abordată drept armă politică de ultima instanță. Dar nu asta a fost menirea ei când a fost trecută în Constituție. Era concepută drept metodă legală.”

Camera Reprezentanților a acționat că un „parchet” pentru punerea sub acuzare. Urmează că Senatul să capete rol de „instanță”, iar senatorii din ambele partide sunt obligați să acționeze că „jurați” independenți.

Camera superioară a Congresului este controlată de Partidul Republican și senatorii republicani au anunțat deja că vor acționa în totală coordonare cu președintele și echipa lui.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO