Procedura de destituire a lui Trump, votată în Camera Reprezentanților. Mii de oameni au ieșit pe străzi

×
Codul embed a fost copiat

Moment rar în istoria Statelor Unite. Donald Trump, cel de-al 45-lea președinte american, este pe cale să devină doar al treilea șef de stat împotriva căruia se inițiază o procedură de destituire.

Donald Trump critică „minciunile atroce” din timpul dezbaterii

 

Președintele american a anunațat că nu va urmări dezbaterea, dar postează mesaje pe Twitter pe acest subiect, relatează CNN.

„Asemenea minciuni atroce ale radicalilor de stânga, ale democraților care nu fac nimic. Este un asalt asupra Americii și un asalt asupra Partidului Republican”, a scris Trump pe Twitter.

Citește și
Trump - Greta
Conflict acid între Donald Trump și Greta Thunberg. „Cât de ridicol, relaxează-te!”
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Mii de persoane protestează în Statele Unite

 

Mii de oameni s-au adunat, miercuri, în mai multe orașe din Statele Unite, pentru a susține procedura de destituire împotriva președintelui Donald Trump.

Oamenii scandează "Nimeni nu este mai presus de lege" și spun că susțin destituirea actualului președinte american.

Proteste au avut loc și în cursul zilei de marți, în Statele Unite.

Mike Pence: Votul privind destituirea președintelui este o „rușine”

 

Vicepreședintele american Mike Pence a numit votul de miercuri din Camera Reprezentanților privind punerea sub acuzare a lui Donald Trump o „rușine”.

„Când acest președinte se impune în fața democraților-care-nu-fac-nimic, a investigațiilor fără sfârșit și a procedurii lor de destituire partizane, suntem alături de președintele Donald Trump”, a declarat Mike Pence, conform CNN.

„Sincer, prieteni, ce se întâmplă pe Dealul Capitoliului este o rușine. În prima zi a acestei administrații, democrații din Washington au încercat să răstoarne rezultatul alegerilor și fac asta și azi, cu votul lor partizan pentru destituire”, a adăugat vicepreședintele american.
 

Moment istoric în Camera Reprezentanților

 

Camera Reprezentanților urmează să voteze miercuri seară punerea sub acuzare a președintelui Trump, la mai puţîn de trei luni de la izbucnirea scandalului legat de presiunile făcute asupra Ucrainei.

În ajunul votului, Trump a lansat un atac violent la adresa opoziţiei democrate, pe care o acuză că duce „un război deschis împotriva democraţiei”.

Două capete de acuzare l-au vizat pe președinte: obstrucționarea Congresului, prin refuzul de a colabora în anchetă privind destituirea și presiunile făcute asupra președintelui ucrainean, pentru investigarea rivalului sau politic democrat, Joe Biden, a cărui familie a avut afaceri în Ucraina.

Donald Trump: „Totul este doar o farsă. N-am nicio vină pentru asta, am zero responsabilitate. Se folosesc de o discuție telefonică avută cu președintele Ucrainei, o conversație ireproșabilă, toată lumea știe că nu era absolut nimic în neregulă cu ea. Să-l destitui pe președintele SUA pentru așa ceva e o rușine și o pată pentru țara noastră”.

Demersul democraților este „o tentativă de lovitură de stat ilegală şi partizană”, motivată de resentimente,afirmă Trump, într-o scrisoare deschisă de șase pagini.

„Sunteţi incapabilă să acceptaţi verdictul urnelor” din 2016, o apostrofează liderul de la Casă Albă pe Nancy Pelosi, lidera democraților din Camera Reprezentanților.

Nancy Pelosi: Trump este o ameninţare continuă pentru SUA şi democraţie

 

Nancy Pelosi l-a calificat miercuri pe Donald Trump o ameninţare pentru SUA şi pentru democraţia din această ţară, în deschiderea dezbaterii istorice în vederea punerii sub acuzare a liderului de la Casa Albă, conform Reuters.

„Foarte trist acum, viziunea fondatorilor noştri despre o republică se află sub ameninţarea acţiunilor dinspre Casa Albă. Deschid în mod solemn, cu tristeţe, dezbaterea privind punerea sub acuzare a preşedintelui Statelor Unite”, a spus Pelosi.

„Dacă nu acţionăm acum, ar însemna să ne abandonăm misiunea. Este tragic că acţiunile nesăbuite ale preşedintelui fac necesară punerea sub acuzare. El nu ne-a lăsat altă opţiune”, a subliniat lidera democrată.

„Este o realitate faptul că preşedintele e o ameninţare continuă pentru securitatea noastră naţională şi pentru integritatea alegerilor noastre, baza democraţiei noastre”, a adăugat ea.
 

Donald Trump spune că nu a făcut „nimic rău”

 

Donald Trump a reafirmat miercuri că nu a făcut „nimic rău”, într-un mesaj transmis pe Twitter cu câteva ore înaintea votului din Camera Reprezentanţilor privind procedura de destituire lansată împotriva sa, relatează AFP.

„Vă vine să credeţi că astăzi voi fi pus sub acuzare de stânga radicală, democraţii-care-nu-fac-nimic, ÎN TIMP CE EU NU AM FĂCUT NIMIC RĂU!”, a scris liderul de la Casa Albă.

„E groaznic. Aşa ceva nu ar mai trebui să se întâmple niciodată vreunui preşedinte. Spuneţi o rugăciune!”, a adăugat Trump.

Donald Trump se consideră „victima unei cruciade”

 

Trump se descrie pe sine drept „victima unei cruciade”, consideră capetele de acuzare „absurde” și o învinuiește pe Nacy Pelosi: „Minte că se roagă pentru președinte, dacă nu cumva se roagă să-i fie rău!”.

Pelosi: „Încă mă rog pentru președinte, mă rog pentru președinte tot timpul.”

Procedura de destituire dezbină profund societatea: 45% dintre americani doresc că această să ducă la revocarea preşedintelui, în timp ce 47% se opun, conform unui sondaj comandat de CNN.

Philip Bobbitt, Columbia Law School: „În prezent, procedura destituirii este abordată drept armă politică de ultima instanță. Dar nu asta a fost menirea ei când a fost trecută în Constituție. Era concepută drept metodă legală.”

Camera Reprezentanților a acționat că un „parchet” pentru punerea sub acuzare. Urmează că Senatul să capete rol de „instanță”, iar senatorii din ambele partide sunt obligați să acționeze că „jurați” independenți.

Camera superioară a Congresului este controlată de Partidul Republican și senatorii republicani au anunțat deja că vor acționa în totală coordonare cu președintele și echipa lui.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Trump spune că votul pentru destituirea sa este
Trump spune că votul pentru destituirea sa este "trist" şi că nu l-ar deranja o procedură lungă

Preşedintele american Donald Trump a respins vineri procedura de punere sub acuzare şi de destituire împotriva sa ca fiind o "farsă".

Conflict acid între Donald Trump și Greta Thunberg. „Cât de ridicol, relaxează-te!”
Conflict acid între Donald Trump și Greta Thunberg. „Cât de ridicol, relaxează-te!”

Preşedintele american Donald Trump a ironizat-o din nou, joi, pe adolescenta de 16 ani Greta Thunberg, declarând că desemnarea activistei suedeze Persoana Anului 2019 de revista americană Time este ''ridicolă''.

Anunțul făcut de Trump. Ce se va întâmpla cu iudaismul
Anunțul făcut de Trump. Ce se va întâmpla cu iudaismul

Preşedintele Donald Trump va semna miercuri un ordin executiv prin care iudaismul va fi considerat şi naţionalitate, nu doar religie.

Două capete de acuzare formulate împotriva Donald Trump în procedura de impeachment
Două capete de acuzare formulate împotriva Donald Trump în procedura de impeachment

Democraţii au reţinut marţi două capete de acuzare împotriva preşedintelui republican Donald Trump în cadrul procedurii de impeachment (punere sub acuzare şi destituire), respectiv abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului, transmite AFP.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.