Prizonieri infometati, mancand iarba, sobolani sau furnici. Marturia unui gardian care a fugit din iadul nord coreean

Dată publicare: 24-02-2014 09:29
Dată actualizare: 27-02-2014 07:01


Coreea de Nord

O marturie a unui fost paznic dintr-una din taberele de munca fortata din Coreea de Nord a dezvaluit cruzimile la care sunt supusi detinutii.

Barbatul, prezentat sub numele de "Lee", pentru a i se proteja identitatea, in cadrul unui raport O.N.U. a fost gardian in tabara 16, "Hwasong", unde sunt tinuti 20.000 de detinuti politici.

Mii de coreeni au murit sau au disparut dupa ce au fost trimisi in iadul de 520 de kilometri patrati, informeaza Daily Mail.

Lee a povestit cum un barbat a fost omorat de doi soldati. Dupa ce a fost interogat de un ofiter, barbatul a fost trimis intr-o camera vecina, unde un soldat i-a legat o sfoara de gat, in timp ce un altul o strangea.

Torturi in Coreea de Nord

"Inca ii pot vedea chipul. O sa mi-l amintesc pana mor", a declarat Lee. Trupul prizonierului a fost aruncat intr-o groapa, din spatele camerei, in care se aflau si alte cadavre.

O parte dintre prizonierii din tabara erau politicieni de rang inalt care l-au nemultumit pe dictatorul coreean Kim Jong Un. Acestia au fost trimisi, alaturi de familiile lor, in taberele de munca, unde au fost despartiti.

O alta metoda de executie descrisa de Lee prespunea ca detinutii sa sape gropi pe un camp. Apoi, erau pusi sa stea pe marginea gropii, dupa care erau loviti in cap cu un ciocan. Gardienii obisnuiau sa se laude cu metodele sadice in care isi executa victimele.

Torturi in Coreea de Nord

Infometarea era la ordinea zilei iar prizonierii erau obligati sa munceasca pana la epuizare. Multi mancau iarba, sobolani, serpi sau chiar furnici, intr-o incercare disperata de a sta in viata.

Lee a spus ca nu a participat la torturi sau crime, dar a recunoscut ca nu se simtea vinovat, pentru ca personalul trecuse printr-un proces intensiv de spalare a creierului.

Saptamana trecuta, Organizatia Natiunilor Unite a publicat un raport de 374 de pagini despre atrocitatile la care sunt supusi nord-coreeni, sub regimul ui Kim Jong Un.

Seful comisiei de ancheta, fostul judecator australian Michael Kirby, i-a scris dictatorului nord-coreean, avertizandu-l ca, intr-o zi, va aparea in fata Curtii Internationale de Justitie, pentru crime impotriva umanitatii.

Sursa foto: O.N.U.

Sursa: Daily Mail


VIDEO PROTVPLUS.RO