Primul selfie realizat in spatiu, scos la licitatie, alaturi de sute de fotografii ale NASA

20-02-2015 18:02


Buzz Aldrin

Primul selfie facut in spatiu, un autoportret al astronautului american Buzz Aldrin, realizat in timpul unei iesiri in afara vehicului spatial, in 1966, va fi scos la vânzare pe 26 februarie, la Londra.

Fotografia a fost realizata in timpul misiunii spatiale Gemini 12, in 1966, cand Buzz Aldrin trebuia sa testeze o serie de echipamente considerate vitale, in atmosfera. Astronautul american a profitat de ocazie si si-a facut o poza. Autoportretul lui Aldrin face parte dintr-o colectie de 600 de imagini, cea mai mare parte dintre ele inedite, scoasa la licitatie de Agentia spatiala nord-americana.

Una dintre imaginile memorabile din colectie este o fotografie din 1969, anul in care Neil Armstrong a facut primul pas pe Luna. NASA a descoperit aceasta imagine foarte clara la doua decenii dupa ce a fost realizata, infatisandu-l pe Neil Armstrong in fata unui modul. Fotograful a fost Buzz Aldrin. Fotografia fusese uitata intr-o arhiva a NASA din Houston, Texas.

Licitatia organizata de Bloomsbury Auctions, care va avea loc la Londra, pe 26 februarie, aduce la lumina mai multe fotografii realizate de astronauti deveniti artisti. In licitatie vor fi vandute si imagini precum una realizata de John Glernn, primul om care a dus o camera foto in spatiu, si cea in care apare Alan Bean pe Luna, cu imaginea fotografului reflectandu-se din vizorul castii de astronaut, realizata pe 12 noiembrie 1969, in cadrul misiunii Apollo 12. Preturile estimate pentru aceste fotografii variaza de la câteva sute de euro pana la zeci de mii de euro.

 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO