Slovacia începe implementarea sistemului de apărare aeriană Patriot
Primele unităţi responsabile cu amplasarea sistemul de apărare aeriană Patriot au început să sosească în Slovacia din ţări aliate din NATO, a anunţat duminică ministrul apărării, Jaroslav Nad, pe Facebook, transmite Reuters, scrie Agerpres.
Sistemul va fi operat de militari germani şi olandezi şi va fi desfăşurat iniţial la baza aeriană Sliac, din centrul Slovaciei, pentru a întări apărarea flancului estic al NATO.
Ministrul slovac a precizat că sistemul Patriot nu este un înlocuitor al sistemului mai vechi rusesc S-300, ci un alt element în apărarea spaţiului aerian al ţării, conform portalului info.sk.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
'Cu toate acestea, date fiind vechimea, condiţia tehnică, capabilităţile insuficiente şi dependenţa de facto de Federaţia Rusă (...) vom încerca să îl înlocuim în viitor cu un alt sistem care să fie deplin compatibil cu aliaţii noştri şi care să asigure Slovaciei o mai bună apărare', a mai afirmat Jaroslav Nad.
Guvernul Ţărilor de Jos a anunţat vineri că va trimite un sistem de apărare antirachetă Patriot la Sliac în cadrul măsurilor NATO de consolidare a apărării antiaeriene în Europa de Est, potrivit Reuters.
"Agravarea situaţiei în materie de securitate în Europa în urma invaziei Rusiei în Ucraina face necesară această contribuţie", a declarat ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, într-un comunicat.
De asemenea, Germania va furniza două sisteme Patriot Slovaciei, se menţiona în acelaşi text.
Slovacia se declarase joi dispusă să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană S-300, de fabricaţie sovietică, dacă aliaţii din NATO le găsesc un înlocuitor.
"Am discutat cu SUA, cu Ucraina şi cu alţi aliaţi asupra posibilităţii de a desfăşura, trimite sau livra sisteme S-300 ucrainenilor şi suntem dispuşi să o facem", a declarat ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, într-o conferinţă de presă comună cu secretarul apărării al SUA, Lloyd Austin, aflat într-o vizită la Bratislava.