Primele măsuri pentru controlul armelor, în SUA. Biden: „Gata cu rugăciunile. E timpul să treacă la acţiune”

Dată publicare: 09-04-2021 13:10
Dată actualizare: 09-04-2021 14:03


„Violenţele cu arme de foc în această ţară (SUA) sunt o epidemie şi o ruşine". O spune preşedintele american Joe Biden, care a anunţat primele măsuri pentru limitarea accesului la arme de foc.

Biden a trecut peste Congres și a adus o serie de reglementări care merg de la controale înăsprite până la recalibrarea modului în care sunt testați psihologic viitorii proprietari.

Joe Biden, președintele SUA: "Violenţele cu arme de foc sunt o epidemie şi ne fac de ruşine în lume."

18 oameni au fost ucişi în atacuri recente, în Georgia şi Colorado.

De altfel, cu nici 24 de ore înainte ca Biden să prezinte planul de măsuri, alte cinci persoane au fost împuşcate mortal, în Carolina de Sud.

Joe Biden, președintele SUA: "Când veneam în Biroul Oval, am aflat că în Carolina de Sud un medic, soţia lui, doi nepoţi şi cineva care lucra la ei acasă au fost ucişi. Toţi cinci."

Suspectul în acest atac este un fost jucător de fotbal american, din NFL. Iar după câteva ore de la discursul preşedintelui, un individ înarmat a ucis o persoană şi a rănit alte cinci în alt atac, la o fabrică de mobilier pentru birouri, dinTexas.

Joe Biden, președintele SUA: "Au transmis gândurile lor bune şi rugăciuni, membrii Congresului... Dar n-au adoptat nici măcar o lege. Gata cu rugăciunile. E timpul să treacă la acţiune."

Până atunci, preşedintele adoptă noile măsuri printr-un ordin executiv, un decret, ceea ce înseamnă că nu are nevoie de aprobarea Congresului

Joe Biden, președintele SUA: "Nimic din ce urmează să recomand nu încalcă, în niciun fel, Amendamentul al doilea (al Constituţiei, care protejează dreptul americanilor de a purta arme de foc)."

Însă, în mai toate atacurile sângeroase recente au fost folosite puşti semiautomate, sau chiar modificate artizanal, astfel încât să tragă în rafale.

Biden a cerut Departamentului de Justiţie să propună reglementări pentru depistarea acestor arme, deţinute ilegal. La fel, aşa-numitele "arme fantomă", care pot fi asamblate piesă cu piesă şi nu au serii de identificare.

În plus, pistoalele cu dispozitive de fixare pe braţ vor fi reclasificate, astfel încât să fie verificate mai atent de autorităţi. De asemenea, normele noi vor duce la intensificarea controalelor privind profilul psihologic al persoanelor, care vor să cumpere arme de foc.

Preşedintele şi-a anunţat intenţia de a numi un activist pentru întărirea controalelor la achiziţionarea armelor de foc. David Chipman va prelua conducerea Biroului federal pentru Alcool, Tutun şi Arme de Foc.

Joe Biden, președintele SUA: "Vice-preşedintele Harris şi cu mine credem că el este persoana potrivită, la acest moment, pentru această importantă agenţie."

De mai bine de şase ani Senatul nu a confirmat niciun titular în fruntea acestei agenţii.

Tags: joe biden, arme,


VIDEO PROTVPLUS.RO