Primele măsuri pe care Biden le va lua în calitate de președinte al SUA. Schimbări importante

Ultima actualizare: 09-11-2020 18:03

Președintele ales al SUA, Joe Biden, va face din combaterea pandemiei de Covid-19 principala sa prioritate, după victoria sa asupra lui Donald Trump, spune echipa sa.

Anunțând primii pași în planul de tranziție a puterii de la Casa Albă, echipa lui Joe Biden a spus că vor exista mai multe teste de Covid-19 și că americanilor li se va cere să poarte măști.

Luni, potrivit BBC News, se așteaptă ca Joe Biden să numească un grup de lucru pentru Covid-19 cu 12 membri.

Victoria sa rămâne, deocamdată, o predicție, deoarece în statele cheie încă se numără voturi, iar Trump nu intenționează să accepte rezultatele, spune staff-ul lui. Cu toate acestea, Biden continuă planurile de preluare a puterii în ianuarie, după ce rețelele importante de media din SUA au estimat victoria sa în alegerile prezidențiale.

În planul său se află și emiterea unor ordine executive - care nu presupun aprobarea Congresului - ordine care vizează refacerea unor politici controversate ale lui Donald Trump.

Iată care sunt aceste viitoare schimbări, potrivit presei americane, citată de BBC News:

-► Joe Biden se va alătura din nou acordului climatic de la Paris, din care SUA a ieșit deja oficial

-► Va reveni asupra deciziei de retragere din Organizația Mondială a Sănătății

-► Va pune capăt interdicției de călătorie asupra cetățenilor din șapte țări majoritar musulmane

-► Va restabili o decizie politică din ”epoca Obama”, de acordare a statutului de imigrant pentru copiii care au intrat în SUA fără acte

În primul său discurs în calitate de președinte ales, sâmbătă, âBiden a spus că este „timpul să vindecăm” SUA și a jurat „nu să împărțim, ci să unificăm” țara. Adresându-se direct susținătorilor lui Trump, el a spus: „Trebuie să nu mai tratăm adversarii ca pe dușmani”.

El și vicepreședintele ales Kamala Harris au lansat un site de internet pentru tranziție, spunând că echipa se va concentra și asupra economiei, abordând rasismul și schimbările climatice.

Care este planul de pandemie al lui Joe Biden?

 

Președintele ales a promis o schimbare majoră în modul în care Casa Albă abordează epidemia de coronavirus, după ce Trump a minimizat în mod repetat gravitatea și a ignorat măsurile de sănătate publică, inclusiv purtarea măștilor și distanțarea socială.

Echipa Biden a declarat că se va asigura că toți americanii au acces la teste regulate și gratuite și că se vor oferi „îndrumări clare, consistente, bazate pe dovezi”. Grupul de lucru va fi condus de fostul chirurg Vivek Murthy și de un fost comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente, David Kessler.

Biden dorește, de asemenea, norme prin care să se impună purtarea măștilor în toată țara, deoarece ar salva mii de vieți. El intenționează să facă apel la fiecare american să poarte o mască atunci când se află în preajma oamenilor în afara propriei gospodării, și vrea ca guvernatorii și autoritățile locale să aplice acest lucru obligatoriu.

Președintele ales a apărut în mod regulat în public purtând o mască, în timp ce Trump a evitat de cele mai multe ori să facă acest lucru.

Cum va aborda Joe Biden ”rasismul sistemic”?

 

O altă abordare care vizează ”era Trump” - în condițiile în care Trump a fost acuzat că a provocat tensiuni rasiale și nu a condamnat grupările care susțin supremația albă - este că Biden își propune să facă din chestiunea rasismului un pilon central al administrației sale.

El intenționează să ia măsuri care să includă un acces mai bun la locuințe, la prețuri accesibile, pentru comunitățile de cetățeni de culoare și minoritari, un tratament corect și salarizare echitabilă pentru lucrători, care să permită Rezervei Federale - banca centrală a SUA, care stabilește politica monetară - să facă mai mult pentru a reduce diferențele financiare în funcție de rasă.

Joe Biden dorește, de asemenea, să transforme poliția americană - prin interzicerea utilizării procedurilor de intervenție prin sufocarea suspectului, care au dus la moartea mai multor persoane de-a lungul timpului, oprirea transferului „armelor de război” către forțele de poliție și crearea unei comisii naționale de supraveghere a poliției.

El intenționează să reducă populația din penitenciarele din SUA, care - la peste două milioane de oameni - este cea mai mare din lume și include un număr ”disproporționat” de deținuți negri și minoritari, pentru a se concentra mai mult pe „salvare și reabilitare”.

"Sistemul nostru de justiție penală nu poate fi drept dacă nu eliminăm diferențele rasiale, de gen și de venituri din sistem", se arată în planul său.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO