Pentru prima data in 80 de ani se intampla asta. Fenomenul meteorologic exceptional care are loc in Oceanul Atlantic

Ultima actualizare: 18-01-2016 07:11
uragan - Getty

Furtuna tropicala Alex, care a ajuns joi la forta unui uragan in Oceanul Atlantic, este un fenomen exceptional care are loc pentru prima data in luna ianuarie in ultimii aproape 80 de ani, potrivit Agentiei americane oceanice si atmosferice (NOAA).

Uraganul se afla la mai putin de 800 de kilometri sud de insula Faial, situata in centrul arhipelagului Azore, unde a fost emisa deja o alerta, iar viteza vantului este de 140 de km/h, relateaza Agerpres.

Potrivit meteorologilor de la NOAA, in 1938 a mai avut loc formarea unui uragan in timpul lunii ianuarie. Sezonul uraganelor este de obicei din luna mai pana in luna noiembrie.

"Intr-o maniera remarcabila, Alex s-a transformat in uragan", transmit cei de la NOAA. "Este foarte neobisnuit sa avem un uragan deasupra apelor care au temperaturi de 20 de grade Celsius", insista meteorologii americani, precizand ca "temperatura mai rece decat de obicei de la altitudinile ridicate explica instabilitatea in regiune si este probabil principalul factor care contribuie la trecerea catre o furtuna tropicala si la amplificarea lui Alex". Forta lui Alex ar putea creste putin in intervalul de timp urmator, dar va scadea considerabil peste 48 de ore. Chiar daca uraganul este la o distanta considerabila de coastele arhipelagului, autoritatile din Azore au luat masuri de precautie.

"Serviciul meteorologic din Azore a emis o alerta de uragan pentru insulele Faial, Pico, Sao Jorge, Graciosa si Terceira, din centrul arhipelagului, si o alerta de furtuna tropicala a fost emisa pentru Sao Miguel si Santa Maria, din estul Azorelor", a transmis NOAA, conform AFP.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO