Prietenie de fațadă. De ce vrea China ca Rusia să rămână, de fapt, ”cât mai slabă posibil”

xi jinping vladimir putin
Imago

Relaţia Chinei cu Rusia a deveni mai profundă în ultimii ani, ambele ţări împărtăşind un obiectiv similar în a contesta şi a demonta ceea ce consideră că este dominaţia Occidentului, sau, în opinia lor, a SUA, în afacerile globale, transmite CNBC.

 

Dinamica dintre Beijing şi Moscova este însă mai nuanţată decât pare la suprafaţă, cu dezechilibre de putere şi conflicte de interese, mai ales de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, dezechilibrând ordinea economică globală.

Unii analişti au asemănat relaţia cu povestea ”Goldilocks” în care se caută o cale de mijloc, China dorind ca aliatul său, Rusia, să nu fie nici prea puternică, când ar putea provoca Beijingul, nici prea slabă, pentru că ar lăsa China izolată ideologic faţă de vest.

Deşi Beijingul a avut grijă să nu critice Rusia în timpul războiului şi să rămână un aliat, a reuşit să-şi exploateze relaţia privilegiată cu Moscova, ştiind că Rusia are nevoie disperată de un prieten puternic şi un partener comercial pentru exporturile sale de mărfuri, cum ar fi petrolul şi metalele, ale căror vânzări sunt vitale pentru menţinerea economiei Rusiei şi a războiului pe linia de plutire.

Analiştii politici spun că China nu are niciun interes să vadă Rusia slăbită într-o mare măsură şi nu doreşte ca Rusia să fie învinsă în război, deoarece acest lucru face, de asemenea, ca China să pară mai slabă.

Citește și
Xi Jinping Vladimir Putin
Relația dintre Xi Jinping și Vladimir Putin se deteriorează. Decizia Rusiei care a înfuriat China

China vrea Rusia cât mai slabă, pentru a nu reprezenta o amenințare pentru ea

De asemenea, ar putea fi văzut că încurajează Occidentul şi provoacă instabilitate politică în Rusia, în esenţă curtea din spate a Chinei.

”China trebuie să găsească un echilibru între menţinerea Rusiei cât mai slabă posibil pentru a se asigura că nu reprezintă o ameninţare pentru China, asigurându-se totodată că Rusia poate fi încă un iritant pentru rivalii lor comuni, democraţiile occidentale conduse de Statele Unite”, a declarat Etienne Soula, analist de cercetare la Alianţa pentru Asigurarea Democraţiei din cadrul German Marshall Fund al SUA, pentru CNBC.

”China, la fel ca mulţi europeni, va dori, de asemenea, să evite un colaps total al Rusiei, cu riscurile de proliferare nucleară pe care le-ar putea prezenta.

În plus, şi spre deosebire de europeni, China ar putea dori, de asemenea, să evite impresia că democraţiile occidentale ”au învins” Rusia”, a adăugat Soula, spunând că acest lucru ar putea avea consecinţe negative şi pentru Beijing.

”Naraţiunea Chinei despre propria sa ascensiune în centrul guvernării globale depinde de ideea potrivită căreia democraţiile occidentale, şi în special Statele Unite, sunt în declin ireversibil.

China este văzută ca țara care poate influența Rusia să pună capăt războiului din Ucraina

Dacă aceste ţări înving una dintre cele mai mari autocraţii din lume, un membru al Consiliului de Securitate cu arme nucleare, prin război de proximitate, fără măcar să se implice în teren, ar fi un mare regres pentru povestea pe care China încearcă să o spună lumii despre viitor, ” a spus Soula.

CNBC a contactat Ministerul de Externe al Chinei pentru comentarii şi aşteaptă un răspuns.

China este văzută de observatorii internaţionali ca fiind una dintre puţinele ţări care şi-ar putea exercita influenţa asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin s-au întâlnit la începutul acestui an, salutând legăturile lor economice şi politice aprofundate şi ”prietenia” lor ca lideri.

Mai târziu, China a trimis reprezentanţi în Ucraina, deoarece urmăreşte să-şi impulsioneze propriul plan de pace pentru regiune, unul cu ambiţie mare, dar lipsit de substanţă.

Analiştii au spus la acea vreme că Beijingul era mai interesat să se poziţioneze ca intermediar de pace pe scena globală decât să pună capăt războiului.

Dar unii analişti politici cred că sprijinul tacit al Chinei pentru Rusia după invadarea Ucrainei arată de fapt că Beijingul este dispus să-şi rişte propria poziţie economică şi geopolitică, până la o anumită limită, arătând că dinamica puterii dintre Rusia şi China nu este atât de clară.

China se teme de sancțiunile occidentale

Ei se întreabă, de asemenea, cât de multă putere are China pentru a consolida sau slăbi economia Rusiei.

Iuri Poita, şeful secţiei Asia la New Geopolitics Research Network, cu sediul la Kiev, a spus că este în principal de acord cu teoria ”Goldilocks”, că China încearcă să echilibreze cu grijă sprijinul său pentru Rusia, menţinând-o totodată la distanţă, dar a pus sub semnul întrebării măsura în care China ar putea întări Moscova.

”De fapt, China nu poate face Rusia mai puternică fără a pune în pericol interesele chineze”, a spus el pentru CNBC.

China ar putea furniza Rusiei tehnologie militară de înaltă tehnologie sau componente cu dublă utilizare, cum ar fi semiconductori, de exemplu, a spus el, dar se teme de sancţiunile occidentale asupra firmelor chineze: ”Să ne imaginăm cum ar putea face Rusia mai puternică, oferind Rusiei un nivel ridicat de tehnologie din punct de vedere militar. Ar dăuna cu siguranţă economiei chineze din cauza sancţiunilor severe [cu care s-ar confrunta dacă ar face acest lucru]”, a spus el.

Pentru unii observatori ai relaţiei chino-ruse, Beijingul a acordat Moscovei mai mult sprijin decât se aştepta de la izbucnirea războiului, un conflict care a perturbat comerţul global şi securitatea energetică şi alimentară.

China este dispusă să plătească un preț de reputație economicp pentru a sprijini Rusia

China a mers deja suficient de departe cu Rusia pentru a-şi risca propria reputaţie, a remarcat un analist, spunând că a arătat că Beijingul era dispus să rişte capitalul geopolitic pentru a-şi ajuta aliatul.

”Nu văd nicio dovadă că China încearcă să-şi extindă puterea asupra Rusiei, pentru a o face un partener junior”, de la începutul războiului, a declarat pentru CNBC Jude Blanchette, care deţine Catedra Freeman în Studii Chineze la Centrul pentru Strategic şi Studii internaţionale.

”Mi se pare că China a fost cea dispusă să plătească un preţ de reputaţie economică diplomatică cu Europa, împreună cu Statele Unite, pentru a continua să sprijine Rusia. Aşa că... dacă te-ai uita la Rusia şi la modul în care China s-a poziţionat faţă de Rusia de la izbucnirea războiului, aş spune că Putin este cel care a reuşit să obţină sprijin şi concesii din China împotriva celorlalte interese ale Chinei”, a arătat aceasta.

Blanchette a spus că a avut probleme să găsească dovezi că China creează ”un stat client” din Rusia, atunci când mişcarea raţională a Beijingului ar fi să se distanţeze de Rusia, ”având în vedere că este un activ toxic”.

”Nu văd dovezi de ansamblu că China se retrage din cameră, sunt atenţi la sancţiuni, nu vor ca firmele chineze să fie prinse în sancţiuni secundare. Dar asta înseamnă doar că există un plafon pentru cât de mult va sprijini China Rusia, caut cuvântul şi mi se pare că Beijingul este dispus să facă nişte eforturi destul de semnificative pentru a sprijini Moscova din punct de vedere diplomatic, reputaţional şi economic, în timp ce se angajează în acest război incredibil de costisitor şi riscant”, a adăugat el.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Președintele SUA, Joe Biden, avertizează: China este o bombă cu ceas!
Președintele SUA, Joe Biden, avertizează: China este o bombă cu ceas!

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că cel mai mare rival al SUA, China, este o bombă cu ceas, invocând probleme de natură economică şi o forţă de muncă îmbătrânită, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Relația dintre Xi Jinping și Vladimir Putin se deteriorează. Decizia Rusiei care a înfuriat China
Relația dintre Xi Jinping și Vladimir Putin se deteriorează. Decizia Rusiei care a înfuriat China

Xi Jinping a fost cel mai important susținător al lui Vladimir Putin în timpul războiului din Ucraina, cei doi lideri autoritari declarând un parteneriat „fără limite” încă de la începutul conflictului.

Prietenia pe primul loc. China dă asigurări Rusiei că rămâne „imparțială” în ceea ce privește războiul din Ucraina
Prietenia pe primul loc. China dă asigurări Rusiei că rămâne „imparțială” în ceea ce privește războiul din Ucraina

Principalul diplomat al Chinei, Wang Yi, i-a spus omologului său rus că Beijingul rămâne „imparțial” față de războiul din Ucraina, la o zi după întâlnirea din Arabia Saudită privind încheierea conflictului, scrie CNN.

China transmite Rusiei că va menține o poziție
China transmite Rusiei că va menține o poziție "imparțială" cu privire la Ucraina

Noul ministru chinez de Externe i-a transmis, luni, omologului său rus Serghei Lavrov că Beijingul îşi va menţine o poziţie independentă şi imparţială cu privire la Ucraina, în timp ce se străduieşte să găsească o soluţie politică la această problemă.

 

China, aliat al Moscovei, anunţă că va participa în Arabia Saudită la discuţiile despre Ucraina, care exclud Rusia
China, aliat al Moscovei, anunţă că va participa în Arabia Saudită la discuţiile despre Ucraina, care exclud Rusia

China a anunţat vineri că va trimite un oficial de rang înalt în Arabia Saudită pentru discuţiile pe care le găzduieşte în acest weekend pe tema războiului din Ucraina.  

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții
România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții

România încheie anul 2024 cu perspectivă negativă şi riscă să alunece înspre statutul de ţară nerecomandată pentru investiţii.