Presupusi membri ai miscarii Antifa, retinuti de autoritatile din Republica Moldova. Acestia planuiau atacuri violente

Ultima actualizare: 01-12-2014 06:57
Politist din Republica Moldova

Autoritatile din Republica Moldova au retinut cinci presupusi membri ai miscarii Antifa.

Acestia erau suspectati de pregatirea unor violente dupa alegerile parlamentare de duminica, au anuntat joi procurorul Viorel Morari si seful adjunct al Inspectoratului General de Politie, Gheorghe Cavcaliuc.

Printre suspecti se numara tineri cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani, din Chisinau, Ialoveni, Balti si Soroca. Una dintre persoanele racolate de gruprea Antifa este militar in termen, care avea acces la diferite arme si munitii, relateaza presa moldoveneasca.

Autoritatile au prezentat interceptarile convorbirilor membrilor gruparii, precizand ca urmeaza sa faca publice si imagini video si foto de la retinerile care au avut loc in cadrul perchezitiilor. Potrivit lor, din aceste interceptari se intelege ca activistii cumparau si stocau armament pentru actiunile pe care le pregateau. Unele inregistrari demonstreaza ca ar exista o legatura intre activisti si Grigore Petrenco, fost membru PCRM si candidat pe lista Partidului Patria al lui Renato Usatii.

Persoanele suspectate sunt cercetate pentru organizarea unei grupari criminale si tentativa de destabilizare a situatiei social-politice din tara. Acestea risca intre opt si 15 ani de inchisoare.

Pentru unele dintre persoanele retinute nu este prima data cand le sunt perchezitionate locuintele. In urma cu zece zile, au fost retinute sase persoane banuite ca planificau actiuni de destabilizare in timpul campaniei electorale. Dosarul penal in cadrul caruia au loc aceste perchezitii este deschis inca din primavara lui 2014. Oamenii legii afirma ca au organizat descinderile dupa ce le-au interceptat telefoanele, dar si dupa ce au primit date de la informatorii lor.

Totodata, potrivit reprezentantilor Procuraturii Generale si Inspectoratului General de Politie, unul dintre activistii Antifa ar avea legatura cu un jaf comis la 30 mai si soldat cu moartea unei persoane.

In urma perchezitiilor efectuate la domiciile activistilor, au fost confiscate explozibil si dispozitive explozive cu detonare de la distanta, pistoale automate si cu amortizor, munitii, grenade si aruncatoare de grenade, trotil si detonatoare, precum si cocteiluri Molotov. Totodata, au fost descoperite planuri generale ale unor institutii de importanta strategica, precum Comisia Electorala Centrala sau Teleradio-Moldova.

Fortele de securitate spun ca au mai descoperit la locuintele presupusilor activisti ai Antifa sume mari de bani, inclusiv ruble rusesti si stampile ale unor banci din Rusia.

Dupa perchezitii, in incinta Comisiei Electorale a aparut un post al Serviciului de Protectie si Paza de Stat si, potrivit surselor citate de Pro TV Chisinau se discuta despre posibilitatea de a-i oferi garda de corp presedintelui Comisiei Electorale, Iurie Ciocan.

Organizatia Antifa Rezist este o miscare antifascista creata recent in Republica Moldova si neinregistrata oficial. Din ea ar face parte mai multi fosti membri ai PCRM si ar fi controlata de Grigore Petrenco. In urma cu o saptamana, Renato Usatii declara ca Grigore Petrenco i-a dat asigurari ca nu mai are nicio legatura cu aceasta organizatie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO