Goana dupa "Aurul Negru" din Africa. Presedintele cele mai noi natiuni: Sudanul ne-a declarat RAZBOI
Presedintele Sudanului de Sud a declarat ca vecinul sau nordic a "declarat razboi" cele mai noi natiuni ale lumii, la cateva ore dupa ce avioane sudaneze au lansat 8 bombe.
Cele doua state Sudan au fost conduse de presedintele Omar al-Bashir pana in 1989, insa Sudanul de Sud a devenit independent in iulie 2011, in urma unei intelegeri cu autoritatile din Khartoum. Conflictul pare sa explodeze acum din cauza resurselor uriase de petrol aflate in aceasta regiune.
Violentele care s-au produs intre sudanezi au atras critici din partea opiniei internationale, inclusiv a lui Barack Obama. Sudanul de Sud si-a castigat independenta fata de Sudan in 2011, ca urmare a tratatului de pace semnat in 2005, care a pus capat unui razboi care dura de zeci de ani si care a ucis 2 milioane de oameni.
In urma cu cateva zile, Consiliul de Securitate al ONU a fost informat cu privire la aceasta situatie, iar membrii acestui Consiliu au cerut "oprirea imediata a bombardamentelor aeriene de catre fortele armate sudaneze" si "incetarea schimbului de focuri, precum si intoarcerea la masa negocierilor".
Presedintele sudanez Omar al-Bashir a tinut un discurs saptamana trecuta in care a afirmat ca nu vor exista negocieri cu aceste "insecte otravitoare" care provoaca Sudanul in privinta teritoriului. Presedintele sudist, Kiir, a ajuns in China la inceputul acestei saptamani, intr-o vizita oficiala de 5 zile, in care va cauta sprijin economic si diplomatic. Beijingul are relatii diplomatice foarte vechi cu Sudanul de nord, dar si cu Sudanul de sud, de la care a luat petrol.
Kiir i-a spus presedintelui Hu Jintao ca a vizita sa vine intr-un moment "foarte critic pentru Republica Sudanului de Sud, din cauza vecinului nostru din Khartoum, care ne-a declarat razboi", potrivit Bloomberg.
Purtatorul de cuvant al armatei Sudanului de Sud, colonelul Philip Aguer, a declarat ca avioane de razboi sudaneze, de tip Antonov, au aruncat 8 bombe luni noaptea, in Panakuac. Aguer sustine ca nu stie cati oameni au murit acolo, pentru ca reteaua de comunicatii din acea zona este foarte slaba.