Presedintele Consiliului European: "Strategia Rusiei este sa slabeasca UE". Masurile discutate de liderii de la Bruxelles
Liderii Uniunii Europene reuniti joi la Bruxelles au cazut de acord ca Rusia incearca sa slabeasca Uniunea, transmite Reuters.
Potrivit presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, ei "au subliniat tot felul de ostilitati din partea Rusiei, de la violari ale spatiului aerian la campanii de informare, atacuri cibernetice, amestec in procesele politice din UE si nu numai".
"Avand in vedere aceste exemple, e clar ca strategia Rusiei este sa slabeasca UE", a spus Tusk intr-o conferinta de presa, tarziu dupa miezul noptii, relateaza Agerpres.
"Scopul nostru nu este sa cream tensiuni cu Rusia. Noi pur si simplu reactionam la pasii facuti de Rusia. Sigur ca UE este permanent deschisa dialogului, dar nu ne vom compromite valorile si principiile", a insistat presedintele Consiliului. "De aceea, am cazut de acord sa ne mentinem orientarea si mai ales sa pastram unitatea UE", a adaugat el.
Liderii europeni au convenit si sa ia in calcul toate optiunile in caz ca Rusia continua sa comita atrocitati in Siria, alaturi de armata siriana. Cu toate acestea, ei nu au formulat explicit optiunea unor noi sanctiuni, asa cum era prevazut in forma initiala a concluziilor summitului. Reuters afirma ca Italia s-a opus pana la capat ideii de suplimentare a sanctiunilor impotriva Moscovei, desi Regatul Unit, Franta si Germania au insistat pentru maximum de presiuni pentru incetarea asaltului asupra rebelilor sirieni de la Alep.
Premierul italian Matteo Renzi, a carui tara are relatii economice extinse cu Rusia, a declarat presei ca sanctiunile economice nu trebuie incluse in strategia UE, deoarece nu vor obliga Moscova sa negocieze un acord de pace.
La summit s-au discutat si subiecte legate de migratie si comert. A ramas deschisa problema acordului de liber schimb intre UE si Canada (CETA). Liderii europeni vor continua vineri sa incerce sa convinga regiunea belgiana Valonia sa accepte tratatul, pentru a permite Belgiei sa isi dea acordul. Inaintea reuniunii, Tusk afirmase ca in cazului unui esec, CETA ar putea fi "ultimul acord comercial" al UE.
Premierul britanic Theresa May, aflata la prima participare la o reuniune europeana la varf, a avut putin timp la dispozitie, la finalul dineului de lucru de joi, pentru a-si prezenta planurile privind retragerea tarii sale din UE. Presedintele francez Francois Hollande a avertizat-o sa fie gata de negocieri dure pentru Brexit.