Presedintele Africii de Sud, implicat intr-un scandal de coruptie. Politia a tras cu gloante de cauciuc in manifestanti


Ultimul update: Sambata 05 Noiembrie 2016 07:13
Data publicarii: Miercuri 02 Noiembrie 2016 21:27
Categorie: Stiri externe
Jacob Zuma

 Politia sud-africana a tras miercuri cu gloante de cauciuc si a folosit tunuri cu apa contra mai multor mii de manifestanti adunati in fata palatului prezidential din Pretoria pentru a cere plecarea sefului statului, Jacob Zuma, informeaza AFP.

 Dupa acest incident, manifestantii opozitiei continuau sa se stranga in fata resedintei presedintelui Zuma, pazita de trupele speciale ale politiei.

Opozantii, majoritatea militanti ai Combatantilor pentru libertate economica (EFF, stanga radicala), au inceput manifestatia dupa o decizie a justitiei care a dispus publicarea imediata a unui raport critic fata de seful statului.

Documentul, consacrat coruptiei la varful statului, se concentreaza asupra suspiciunilor de influenta a familiei de oameni de afaceri Gupta asupra lui Zuma, pana la punctul de a-i impune numirea unor ministri pentru a-si promova interesele.

Presedintele a lansat o actiune in justitie pentru a interzice publicarea documentului, dar in cele din urma si-a retras recursul miercuri dimineata.

Tribunalul din Pretoria a dispus apoi publicarea "imediata" a raportului, urmand sa fie accesibil online inainte de ora 17.00 (15.00 GMT).

Desi Zuma a supravietuit multor scandaluri de la investirea sa in 2009, el este acum tot mai mult criticat, inclusiv in propriul partid, Congresul National African (ANC), dupa reversul istoric al acestei formatiuni la alegerile municipale din august.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO