Presa straina despre retinerea "influentului" Sorin Oprescu: "Lupta impotriva coruptiei din Romania, laudata la Bruxelles"

Ultima actualizare: 10-09-2015 01:01
BBC

Anuntul privind retinerea lui Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a fost preluat de cele mai importante agentii straine de presa.

REUTERS scrie ca anchetatorii anticoruptie au deschis o ancheta penala impotriva primarului, pe care-l suspecteaza ca a luat mita, acesta fiind "ultimul dintr-o serie de cazuri foarte mediatizate in acest stat membru al Uniunii Europene".

"Romania este unul dintre cele mai corupte state UE si, din acest motiv, unul dintre cele mai putin dezvoltate, insa lupta impotriva coruptiei la nivel inalt le-a adus procurorilor laude la Bruxelles si de la investitori straini", noteaza agentia, intr-un material preluat si de postul american de radio VOICE OF AMERICA (VOA).

"Firmele pastrau 30-33 la suta din profit, iar restul era dat ca mita angajatilor primarului Bucurestiului, iar 10 la suta din valoarea contractelor era ceruta de catre inculpatul Sorin Oprescu", citeaza Reuters din comunicatul procurorilor.

Reuters mai precizeaza, citand din document, ca "doctorul in varsta de 63 de ani, aflat la al doilea mandat de primar", "a fost prins primind 25.000 de euro ca mita, reprezentand prima transa dintr-un total de 60.000 de euro, suma pe care ar fi cerut-o de la persoane a caror identitate nu a fost dezvaluita si care au devenit informatori ai procurorilor".

Reuters aminteste si de cazurile primarilor Sectorului 5 Marian Vanghelie si Sectorului 1 Andrei Chiliman, anchetati anul acesta pentru ca au luat mita zeci de milioane de euro.

THE ASSOCIATED PRESS scrie ca "influentul" Sorin Oprescu a fost retinut duminica, fiind suspectat ca "a luat mita 25.000 de euro de la firme care lucreaza pentru primarie", informatia fiind preluata chiar si de THE NEW YORK TIMES (NYT) si de postul national canadian de televiziune CBC.

AP citeaza comunicatul procurorilor, potrivit carora in perioada 2013-2015 firme care au avut contracte cu Primaria Bucuresti au fost obligate sa plateasca pana la 70% din profiturile de pe urma lucrarilor pentru primarie unor oficiali de rang inalt, din care 10% ar fi ajuns direct la Oprescu.

Agentia oficiala chineza XINHUA scrie, la randul sau, citand DNA, intr-un material preluat de site-ul american GLOBAL POST, ca Oprescu a fost dus in arest in baza unor acuzatii potrivit carora a luat mita in schimbul unor contracte publice.

BBC NEWS online, care prezinta pe larg informatiile din acest caz, precizeaza, citand procurorii, ca Oprescu a fost "prins acceptand mita de la persoane care au devenit informatori".
Televiziunea britanica adauga ca "o serie de romani celebri si-au pierdut locurile de munca in urma unor acuzatii de coruptie".

Site-ul bulgar NOVINITE, care prezinta principalele informatii oferite de anchetatori, noteaza ca Oprescu "nu a comentat inca in legatura cu acuzatiile" care i se aduc.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO