Presa străină, despre referendumul din România: „Românii, alarmați că bărbații s-ar putea căsători cu animale"

Referendumul pentru familie 2018
Agerpres

Cele mai importante publicații străine și agențiile de presă scriu despre referendumul organizat în România pentru redefinirea familiei, în ciuda faptului că votul încalcă drepturile omului și agravează discriminarea împotriva minorităților sexuale.

CNN notează că românii vor merge la vot în acest weekend pentru a vota într-un referendum privind modificarea constituției pentru a redefini căsătoria ca fiind doar între bărbat și femeie, într-o mișcare despre care oponenții susțin că ar putea încălca legea drepturilor omului și ar agrava discriminarea homofobă.

Votul, care are loc sâmbătă și duminică, a fost determinat de o petiție inițiată de organizația Coaliția pentru Familie și semnată de aproape 3 milioane de români.

Constituția prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria libertății soților, pe egalitatea lor deplină, precum și pe dreptul și datoria părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor lor".

Românii vor vota dacă vor limita această definiție a căsătoriei la o uniune între bărbat și femeie, mai degrabă decât "soți". Votul are nevoie de o rată de participare de 30%, sau mai mult de 5 milioane de persoane, pentru a fi valabilă, potrivit agenției de știri Reuters.

Citește și
Viorica Dăncilă votează la referendumul pentru familie
În 2015 Viorica Dancilă a votat în favoarea promovării și protejării drepturilor persoanelor LGBT

Agenția internațională de presă AP explică faptul că modificarea propusă ar împiedica orice încercare de a legaliza căsătoria homosexuală prin legislație.

Criticii au declarat că amendamentul este redundant, deoarece legea civilă din România interzice deja căsătoriile între persoane de același sex. Ei spun că noul limbaj constituțional este o încercare înspăimântătoare de a face oamenii LGBT să se simtă mai degrabă ca cetățeni de clasa a doua.

Potrivit sursei citate, liderul Partidului Social Democrat din România, Liviu Dragnea, a declarat că va vota pentru susținerea limbajului revizuit. Dragnea, care a fost condamnată pentru manipularea voturilor și abuzul de putere în funcție, a declarat că referendumul este necesar pentru că unii români au fost alarmați de rapoartele false că bărbații s-ar putea căsători cu animale din alte țări.

Suporterii drepturilor LGBT au organizat un boicot al referendumului. Unii alegători au spus că intenționează să ignore acest eveniment, considerând că votul este o încercare a guvernului de stânga de a distrage cetățenii.

Grupurile pentru drepturile omului au afirmat că revizuirea constituțională ar putea încuraja homofobia, promovând în continuare ideea că doar căsătoriile de sex opus sunt legitime, iar relațiile de același sex sunt nevrednice de recunoaștere sau de protecție.

Oponenții spun că trecerea amendamentului ar putea, de asemenea, să dăuneze familiilor monoparentale, cuplurilor necăsătorite cu copii, bunicilor care își cresc nepoții și altora care nu trăiesc în regimuri precum cele consacrate constituției.

Reuters subliniază că România este printre ultimele state din Uniunea Europeană, unde căsătoriile sau parteneriatele civile pentru cuplurile de același sex sunt interzise.

Zeci de grupuri pentru drepturile omului, care încurajează oamenii să boicoteze buletinul de vot, au avertizat că aprobarea va încuraja în continuare încercările de a elimina drepturile grupurilor minoritare și de a impinge România pe o pistă populistă, autoritară.

România nu recunoaște căsătoriile homosexuale sau parteneriatele civile, iar referendumul nu schimbă acest lucru, scrie BBC. În schimb, este vorba despre clarificarea unor termeni din constituție.

Articolul 48 spune că familia "se bazează pe căsătoria liberă a soților". Un vot "Da" ar schimba această formulare în: "căsătoria dintre bărbat și femeie".

"Vrem să protejăm, la nivel constituțional, definiția căsătoriei - între o femeie și un bărbat", spune Mihai Gheorghiu, președintele Coaliției pro-referendum pentru familie.

Criticii susțin că definirea familiei ca fiind bazată pe o căsătorie între bărbat și femeie ar însemna că protecția constituțională nu se va mai aplica părinților singuri, partenerilor cu copii sau bunicilor care cresc copii.

Nici nu este ceva neobișnuit într-o țară în care părinții aleg să emigreze în străinătate, unde câștigă mai mult și pot trimite bani acasă pentru a-și susține familia.

Coaliția pentru familie susține că drepturile acestor grupuri sunt deja protejate în altă parte în legislația din România.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Un membru al secției de votare a refuzat să dea mâna cu Dragnea. Reacția șefului PSD
Un membru al secției de votare a refuzat să dea mâna cu Dragnea. Reacția șefului PSD

Liviu Dragnea a trăit un moment la care nu se aștepta când a mers să voteze, sâmbătă, la referendumul pentru schimbarea Constituției.

În 2015 Viorica Dancilă a votat în favoarea promovării și protejării drepturilor persoanelor LGBT
În 2015 Viorica Dancilă a votat în favoarea promovării și protejării drepturilor persoanelor LGBT

Sâmbătă dimineața, premierul Viorica Dăncilă s-a prezentat la secția de votare de la Liceul „Jean Monnet din Capitală”, pentru a vota la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție.

Recomandări
Politico: Mai multe ţări UE, printre care România, vor sancţionarea oligarhilor proruşi din Republica Moldova
Politico: Mai multe ţări UE, printre care România, vor sancţionarea oligarhilor proruşi din Republica Moldova

Mai mulţi miniştri de Externe europeni, între care cel al României, au cerut ca UE să-i sancţioneze pe oligarhii implicaţi în "încercările de destabilizare" din Republica Moldova şi Georgia, pe fondul temerilor tot mai mari legate de amestecul Rusiei.

Șefii ASF știau de trei ani de problemele de la Euroins. Justificările din fața senatorilor: „Nu aveam voie să îi oprim”
Șefii ASF știau de trei ani de problemele de la Euroins. Justificările din fața senatorilor: „Nu aveam voie să îi oprim”

Chemaţi luni în Parlament, şefii Autorităţii pentru Supraveghere Financiară au recunoscut că problemele de la Euroins erau cunoscute de trei ani.

Europa, în pragul unei secete catastrofale și anul acesta. Avertismentul făcut de Comisia Europeană
Europa, în pragul unei secete catastrofale și anul acesta. Avertismentul făcut de Comisia Europeană

Europa se îndreaptă anul acesta către o secetă comparabilă cu cea din vara anului 2022, iar ploile din săptămânile următoare vor fi cruciale pentru determinarea impactului iernii excepţional de calde şi uscate care s-a încheiat.