Presa europeana, sceptica in privinta sanselor lui Nicolas Sarkozy de a castiga alegerile in Franta
Presa europeana este sceptica in privinta sanselor lui Nicolas Sarkozy de a pastra puterea in Franta dupa cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din 6 mai.
Astfel, presa britanica apreciaza ca doar un miracol l-ar putea mentine pe Nicolas Sarkozy la putere.
Sub titlul "Sarkozy confruntat cu infrangerea", The Times (centru-dreapta) noteaza ca cea care va decide rezultatele celui de-al doilea tur va fi candidata de extrema dreapta Marine Le Pen, care a obtinut un scor record de 18,1 la suta din voturi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
The Guardian (liberal) subliniaza ca Hollande este "pe varful valului stangii", dar rezultatele "stupefiante" obtinute de Marine Le Pen au diminuat entuziasmul. Cotidianul si-a intitulat editorialul "Victorie dulce-amara pentru stanga" si crede ca Sarkozy "are nevoie de un miracol" in cel de-al doilea tur pentru a-si pastra functia, rezultatele alegerilor dovedind ca Franta "s-a saturat de presedintele sau".
Publicatiile exprima si o oarecare ingrijorare in cazul victoriei lui Hollande, deoarece acesta din urma a declarat razboi finantelor.
Daily Telegraph isi exprima scepticismul cu privire la Hollande, calificandu-l drept un "socialist tern care a declarat ca finantele sunt adevaratul sau inamic".
The Times, care il sustinea sambata pe Sarkozy, isi exprima, de asemenea, ingrijorarea in privinta programului lui Hollande, acuzandu-l ca se lanseaza intr-o "politica economica fantezista" care slabeste prespectiva unei reveniri economice a Europei si diminueaza greutatea sa diplomatica.
Ziarele germane considera ca rezultatele primului tur de duminica demonstreaza "un vot de furie". Saptamanalul german Der Spiegel, care foloseste aceasta expresie scriind-o cu litere ingrosate pe site-ul sau de Internet duminica seara, vede in acest rezultat semnul ca "francezii sunt frustrati la vederea starii in care se afla tara lor si furiosi pe presedintele lor Nicolas Sarkozy". Der Spiegel apreciaza ca evenimentul care umbreste aceste alegeri este scorul lui Marine Le Pen. "Marine Le Pen este credibila pentru clasele franceze mediocre care sufera, ea vorbeste pe limba lor cu tirade impotriva imigrantilor si elitelor", scrie saptamanalul.
Multe ziare subliniaza, de asemenea, scorul obtinut de Jean-Luc Mélenchon, si faptul ca insumate, rezultatele candidatilor ostili globalizarii sau Uniunii Europene reprezinta aproape o treime dintre votanti.
"Hollande si Sarkozy vor trebui sa incerce sa seduca acest impozant rezervor de nemultumiti in al doilea tur - extremele le vor forta mana", a apreciat luni cotidianul berlinez Tagesspiegel.
"Daca Sarkozy vrea sa castige al doilea tur, el va trebui sa castige voturile extremei drepte si ale centrului - ceea ce ar fi o performanta inedita in aritmetica politica", apreciaza cotidianul de referinta Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Pentru Financial Times Deutschland, este vorba "mai intai de un vot de respingere" fata de Nicolas Sarkozy. "Ce esec pentru un sef de stat in exercitiu sa obtina scoruri atat de proaste in fata unui adversar ca François Hollande, a carui campanie a constat inainte de toate in a se eschiva si care nu a reusit niciodata cu adevarat sa isi entuziasmeze sustinatorii", adauga cotidianul de referinta al mediului de afaceri.
"Aceasta situatie nu se prezinta bine pentru Sarkozy", comenta duminica seara cotidianul economic olandez Het Financieele Dagblad, in timp ce cotidianul De Volkskrant afirma ca al doilea tur al alegerilor este destul de "previzibil" si ca "surpriza zilei" o reprezinta rezultatul obtinut de Marine Le Pen.
Cotidianul consacra un articol francezilor care au transmis pe Twitter rezultatele intr-un "limbaj codat", pentru a ocoli legea franceza ce interzice orice publicare a sondajelor sau estimarilor rezultatelor inainte de inchiderea ultimelor birouri de vot la ora 20.00 (21.00 ora Romaniei).
Pentru cotidianul belgian francofon Le Soir, François Hollande "este deja cu un picior la Elysée. Dar stanga trebuie sa isi tempereze bucuria deoarece Frontul National, fara sa ajunga in turul al doilea, a creat un nou soc".
Le Soir subliniaza de asemenea "victoria personala" a lui Marine Le Pen care "poate spera in prezent sa «sparga» peisajul politic si sa incerce o recompunere a dreptei incercand sa se alieze cu aripa cea mai dura a acesteia". Jean-Luc Mélenchon "nu a rosit" pentru scorul obtinut, continua cotidianul, care subliniaza in schimb ca pentru François Bayrou "dezamagirea este amara".
"Franta: Sarkozy in sah (dar se tine bine), Hollande castiga, boom de Le Pen", titreaza principalul cotidian italian Il Corriere della Sera. Comentariu prin SMS al corespondentului la Paris: "este o infrangere dureroasa pentru Sarkozy care isi incredinteaza soarta alegatorilor lui Marine Le Pen in al doilea tur".
La aceeasi concluzie ajunge si La Repubblica (stanga), care apreciaza ca "Sarko se bazeaza acum pe alegatorii Frontului National".
"Hollande in drum spre victorie", "el castiga prima runda", "mai multi alegatori decat se prevazuse", rezuma cotidianul suedez Dagens Nyheter.
In Danemarca, ziarul Politiken apreciaza ca "francezii s-au saturat de Sarkozy". Potrivit corespondentului sau la Paris, "François Hollande poate sa conteze pe sustinerea masiva a electoratului de stanga, in timp ce presedintele va avea dificila misiune de a convinge alegatorii lui Marine Le Pen sa voteze pentru el".
Agentia de presa Ritzau sustine ca "François Hollande a desfasurat o campanie modesta promitand sa creeze un nou consens in politica franceza. Actualul presedinte Sarkozy a fost in schimb mai ofensiv, transmitand, intre altele, un mesaj clar in care afirma ca este singurul in masura sa redreseze economia afectata de criza si promitand o politica ferma fata de straini".
Oferindu-i unui avans lui François Hollande, francezii au "votat pentru Grecia", apreciaza Ta Nea, principalul cotidian grec (centru-stanga) pe site-ul sau de Internet, salutandu-l saptamana trecuta pe candidatul socialist ca pe un "Roosevelt european" din cauza sustinerii masurilor de crestere in Franta si Europa, in fata politicilor de austeritate promovate in special de duetul Merkel-Sarkozy.
"Daca va fi ales presedinte, acest lucru va exercita presiune asupra Angelei Merkel pentru o revizuire completa a politicii europene, cu mai putina austeritate si mai mult accent pe dezvoltare", apreciaza cotidianul.
Data de 6 mai, cand vor avea loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale franceze si alegerile legislative cruciale in Grecia, va constitui o "etapa importanta in istoria europeana contemporana", adauga cotidianul.
Sursa: Mediafax
Etichete: Franta, alegeri, candidati, françois hollande, Nicolas Sarkozy,
Dată publicare:
23-04-2012 11:46