Preşedintele catalan îşi amână până marţi intervenţia în Parlamentul regional

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Vineri 06 Octombrie 2017 11:34
Categorie: Internaţional

Preşedintele separatist catalan Carles Puigdemont şi-a amânat pe marţi intervenţia în Parlamentul regional prevăzută iniţial luni, în cursul căreia ar urma să vorbească despre consecinţele referendumului de independență.

”Preşedintele Puigdemont cere să intervină marţi în Parlament pentru a prezenta o dare de seamă cu privire la situaţia politică actuală”, anunţă Guvernul catalan într-un comunicat.

Barcelona face acest anunţ la o zi după ce Curtea Constituţională spaniolă a suspendat sesiunea prevăzută luni a Parlamentului regional catalan. Separatiştii ar fi urmat să declare independenţa Cataluniei în această sesiune suspendată.

Șeful poliției catalene, la tribunal

Şeful poliţiei Catalonei - Mossos d'Esquadra - Josep-Luis Trapero s-a prezentat vineri dimineaţa la sediul Audienţei Naţionale, un tribunal însărcinat cu dosare în domeniul securităţiii naţionale.

Şedinţa Parlamentului catalan în care urma să se proclame independenţa, declarată neconstituţională

Trapero este convocat, la fel ca adjuncţii săi şi liderii principalelor două aociaţii separatiste din Catalonia în legătură cu tulburările care au avut loc în cursul unor arestări şi percheziţii şi în contextul în care Guvernul separatist al regiunii intenţionează să declare unilateral independenţa Cataloniei. Trapero ar fi urmărit penal pentru ”răzvrătire”, scrie El Pais.

Aceste convocări ar putea să amplifice şi mai mult tensiunile între Madrid şi Bacelona.

În contextul în care continuă să crească presiunea politică exercitată asupra Executivului catalan, care ameninţă să proclame independenţa cataloniei în zilele următoare, criza începe să se repercuteze asupra sistemului bancar al regiunii.

Curtea Supremă spaniolă a suspendat şedinţa de luni a Parlamentului catalan, în care ar fi urmat să se declare independenţa.

N-ar fi însă prima decizie pe care autorităţile catalane o încalcă, având în vedere că tot aşa au organizat şi referendumul.

Perspectiva dialogului între cele două părţi pare din ce în ce mai îndepărtată. Preşedintele catalan a făcut un apel la mediere, dar Guvernul de la Madrid a replicat că nu se va lăsa şantajat.

Justiţia spaniolă încearcă să preîntâmpine proclamarea independenţei Cataloniei şi a interzis reuniunea de luni a Parlamentului. Conducerea a fost ameninţată cu urmărirea penală dacă lasă şedinţa să se desfăşoare.

Cârme Forcadell, preşedinta Parlamentului Cataloniei: "În acest Parlament vom continua să discutăm orice subiect, nu vom deschide uşa cenzurii, iar conducerea acestui Parlament nu se va transforma într-un organism de cenzură."

De la Madrid, Mariano Rajoy spune că refuză să cedeze şantajului şi transmite ameninţări voalate, dacă liderii catalani nu renunţă la independenţă.

Mariano Rajoy, premierul Spaniei: "Cea mai bună soluţie este să revenim la respectarea legii şi să se dea asigurări că nu va exista o declaraţie unilaterală a independenţei, pentru că aşa vom preveni un rău şi mai mare."

Incertitudinea politică începe să aibă efecte economice. Cele mai mari două bănci din Catalonia vor să-şi mute operaţiunile în alte regiuni, şi două companii mai mici au anunţat deja decizii similare. Iar Guvernul de la Madrid va aproba astăzi măsuri ca să le ajute în acest demers.

Nesiguranţa îi îngrijorează şi pe românii stabiliţi în Catalonia.

Ciprian Vasile: "E o ţară foarte divizata şi pentru noi, pentru românii care muncim aici, cred că ruptura ar presupune numai dezavantaje. Luam în considerare să ne mutăm într-o altă regiune şi să ne căutăm un loc de muncă într-o altă regiune."

Dezbinarea a fost vizibilă joi seară pe străzile Barcelonei. Sute de manifestanţi pro şi anti independenţă au protestat în faţa unei cazărmi militare din oraş, unde se află poliţişti şi membri ai Gărzii Naţionale detaşaţi în regiune.

"Consider că voturile exprimate nu reprezintă majoritatea catalanilor."

Unii spun că evenimentele din ultimele săptămâni şi mai ales din ziua referendumului i-au făcut să-şi regândească opţiunile, şi nu în favoarea Spaniei.

"Nu susţineam independenţa, dar mi-am zis că a venit momentul să aleg. De partea cui mă plasez: de partea catalanilor sau a Guvernului care ne oprimă?"

"Aveam multe îndoieli şi încă le am. Dar când am văzut arestările de oficiali, când am văzut represiunea pe care începem să o trăim, pentru mine a fost ca o lovitură de stat - comisă de guvern, dar o lovitură de stat."

Şi în restul Spaniei sunt voci care îl critică pe Mariano Rajoy pentru felul în care a gestionat situaţia.

 

Cine e liderul catalan care vrea separarea de Spania. „Prima Doamnă” de la Barcelona e româncă

Cine e liderul catalan care vrea separarea de Spania. „Prima Doamnă” de la Barcelona e româncă

VIDEO PROTVPLUS.RO

Armată SUA

Pentagonul anunţă alocarea a 200 milioane de dolari suplimentare pentru apărarea Ucrainei

Raport: Poliţia şi serviciile secrete britanice folosesc minori ca spioni

”Parcul Morților”. Descoperire macabră sub un loc de joacă din Polonia

Cleric musulman, arestat după ce a pălmuit o activistă pentru drepturile femeilor. VIDEO

Gruparea Hamas şi Israelul au ajuns la un acord de încetare a focului

Un camionagiu din Statele Unite s-a trezit suspendat deasupra unui râu

tornada iowa

Statul american Iowa a fost lovit de 27 de tornade: ”N-am mai văzut așa ceva”

Hackerii au furat dosarele medicale ale 1,5 milioane de pacienţi din Singapore, inclusiv al premierului

Nouă membri ai aceleiaşi familii au murit în vaporul scufundat în Missouri

Incendiu într-un bloc turn din Londra. 10 autospeciale de pompieri, chemate în ajutor. VIDEO

Trump "nu ia în considerare susţinerea unui referendum în estul Ucrainei"

Trump, înregistrat pe ascuns de avocatul său în timp ce discutau despre plata unei starlete Playboy