Predictii sumbre pentru Rusia in 2016. "Putin ne-a promis ca o sa ne mareasca pensiile, insa banii sunt in continuare putini"

Ultima actualizare: 29-01-2016 07:09

Analistii economici au predictii sumbre pentru Rusia. Economia rusa va ramane in recesiune si anul acesta, desi presedintele Putin a declarat recent ca punctul critic al crizei economice a trecut.

Cele mai noi cifre oficiale arata ca Produsul Intern Brut s-a contractat anul trecut cu 3,7 procente, dupa ce in 2014 inregistrase o crestere modesta. Magazinul cu branzeturi fine al lui Aleksandr Krupetkov a reusit cum necum sa supravietuiasca embargoului impus de Moscova produselor lactate din Uniunea Europeana.

Aleksandr Krupetkov, comerciant de branzeturi: "Am incercat sa gasesc in Rusia variante locale ale produselor de import. Am fost peste tot, prin sate si mici orase de provincie."

Dupa ce pretul petrolului s-a prabusit, luand cu el si moneda nationala, lucrurile s-au inrautatit insa. Inflatia galopanta i-a fortat pe rusi sa taie de pe lista de cumparaturi bunurile de lux si pe cele de care nu au neaparata nevoie, inclusiv branzeturile scumpe vandute de Krupetkov.

Robyn Kriel, corespondent CNN: "In afara Moscovei, problemele economice afecteaza vietile rusilor saraci. Problema este ca acestia nu mai au de unde sa faca economii."

Robyn Kriel, corespondent CNN: "Pe ce se duce in fiecare luna salariul?"

Rus: "Banii ne ajung doar pentru mancare."

Batranii, dependenti de pensia de la stat, resimt cel mai mult dificultatile economice. "Putin ne-a promis ca o sa ne mareasca pensiile, insa banii sunt in continuare putini, iar lucrurile sunt tot mai scumpe”, se plang rusii.

Economia rusa, slabita de sanctiunile economice impuse de occidentali dupa conflictul din Ucraina, este in prezent afectata de pretul scazut al petrolului. Bugetul pentru 2016 a fost calculat luand in calcul un pret de 50 de dolari pentru barilul de petrol, cu aproape 20 de dolari mai mult decat cotatia actuala.

In aceste conditii, ministerul rus de finante cauta solutii care sa aduca economii la buget si lucreaza la un plan anti-criza menit sa sustina sectoarele vulnerabile ale economiei si populatia saraca.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO