Portretul unui presedinte cu organele la vedere. Artistul a primit amenintari cu moartea. VIDEO
Mii de oameni vor iesi, marti, pe strazile din Africa de Sud, revoltati de decizia unui artist plastic de a-l picta pe presedintele Jacob Zuma cu organele genitale la vedere.
Suporterii presedintelui din Congresul National African sustin ca porterul este o insulta la adresa lui Jabob Zuma si il numesc un atac la presedinte si la partidul din care acesta face parte.
Potrivit South African Broadcasting Corporation, 15.000 de oameni vor iesi in strada, marti, intr-un mars spre galeria Goodman din Johannesburg, locul unde asa-zisa opera de arta a fost expusa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pictura, botezata "The Spear" - "Sulita" - a fost realizata de Brett Murray, si aminteste de posterele de propaganda din timpul erei sovietice. Este realizata in tonuri de rosu si negru si il infatiseaza pe Zuma intr-o postura mandra, cu organele genitale la vedere. Dupa ce a fost expus, Murray a primit inclusiv amenintari cu moartea.
Pictura a fost scoasa din expozitie dupa o furtuna de proteste si plangeri, potrivit South African Broadcasting Corporation.
"Credem ca aceste actiuni ale galeriei nu sunt numai o violarea a dreptului la demnitate a presedintelui Jacon Zuma, dar si un atac clar si calculat la adresa Congresul National African. De aceea, facem apel la toti sud-africanii, membrii si suporterii Congresului National African si la toti partenerii nostri de alianta sa isi faca cunoscuta furia in legatura cu aceasta insulta si atac la adresa presedintelui nostru si al Congresului National African", a declarat partidul de guvernamant din Africa de Sud.
Reprezentantii Aliantei Democratice, partidul opozant al Congresului National African, au declarat ca "Sulita" "este o satira politica brilianta, motiv pentru care a devenit instant o emblema".
Cenzurarea acestei picturi, sustine Alianta Democratica, este o incalcare periculoasa a dreptului la libera exprimare. Daca s-a simtit insultat, Zuma ar fi trebuit sa-l actioneze pe artist in judecata, nu sa aranjeze cenzurarea tabloului, au incheiat membrii partidului de opozitie african.