POLITICO: Roxana Mînzatu ar putea fi desemnată comisar european la Coeziune, ”unul dintre cele mai importante” portofolii
Jurnaliștii de la POLITICO au aflat, pe surse, care sunt numele vehiculate în prezent pentru a ocupa viitoarele portofolii din cadrul Comisiei Europene.
Astfel, propunerea României, Roxana Mînzatu, ar putea fi desemnată comisar european la Coeziune. În afară de ea, mai sunt luate în calcul Apostolos Tzitzikostas și Ekaterina Zaharieva.
”Deși nu este neapărat cel mai strălucitor portofoliu, coeziunea este totuși unul dintre cele mai importante, deoarece supraveghează aproximativ o treime din bugetul UE și gestionează programe de finanțare care se intersectează cu alte portofolii. Coeziunea ar putea primi o nouă denumire care să se potrivească mai bine cu o Comisie axată pe investiții, eventual redenumită "investiții regionale".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Importanța coeziunii va fi, de asemenea, legată de viitoarea discuție privind următorul buget pe șapte ani al blocului și de probabilitatea ca acesta să modifice modul în care Bruxelles-ul distribuie fondurile către zonele mai sărace.” - notează Politico.
Alegerea Greciei, Apostolos Tzitzikostas, este un fost guvernator al regiunii Macedonia Centrală, care are experiență în supravegherea punerii în aplicare a fondurilor UE. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a făcut cunoscut faptul că Atena se așteaptă la un portofoliu important, mai ales că a jucat un rol semnificativ în sprijinirea lui von der Leyen în obținerea unui al doilea mandat.
Ekaterina Zaharieva, unul dintre cele două nume propuse de guvernul Bulgariei, a fost ministru de externe între 2017 și 2021 și a fost, de asemenea, ministru al justiției și al dezvoltării regionale, astfel încât guvernul său consideră că este calificată pentru portofoliul coeziunii.
Roxana Mînzatu, o nominalizare de ultim moment din România, este, de asemenea, considerată potrivită pentru funcția de coeziune, deoarece a fost ministru al fondurilor europene în 2019.
Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, urmează să anunțe săptămâna viitoare funcțiile pentru cei 26 de viitori comisari. Este un puzzle complicat, deoarece ea trebuie să echilibreze criterii precum sexul, afilierea la un partid politic și geografia.
Cea mai mare parte a lobby-ului se desfășoară în spatele ușilor închise, în cadrul convorbirilor directe dintre von der Leyen și liderii țărilor. Dar unele se desfășoară și în public, de obicei cu scopul de a face presiuni asupra lui von der Leyen și a echipei sale.
Competitivitatea, apărarea și deschiderea blocului către viitorii membri ai UE vor fi priorități esențiale pentru von der Leyen în următorii cinci ani.
Portofoliile cu control asupra banilor UE - cum ar fi bugetul, coeziunea sau serviciile financiare - sunt, de asemenea, dorite.
Economia este unul dintre cele mai căutate portofolii, iar mai mulți actuali și foști miniștri de finanțe se numără printre candidați. Mai multe portofolii ar putea conține un element economic, însă nu toată lumea va fi mulțumită. Premierul italian Giorgia Meloni a precizat că dorește ca Raffaele Fitto - membru al partidului său Frații Italiei - să aibă un portofoliu economic important.
Dar există și alții care vor dori o parte din felia economică, inclusiv ministrul de finanțe în exercițiu Magnus Brunner (Austria) și foștii miniștri de finanțe Michael McGrath (Irlanda) și Maria Luís Albuquerque (Portugalia).
Polonezul Piotr Serafin este clasicul insider de la Bruxelles, fiind mâna dreaptă a lui Donald Tusk timp de jumătate de deceniu după 2014. El vizează portofoliul bugetului, probabil unul dintre cele mai puternice în următorul mandat, pe măsură ce blocul își stabilește planurile de cheltuieli pe șapte ani.
Sursa: Politico
Etichete: romania, Comisia Europeana, ursula von der leyen, comisar european,
Dată publicare:
04-09-2024 13:23