Politico: Angajații Agenției Europene a Medicamentului nu vor să fie relocați la Varșovia, București sau Sofia


Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Miercuri 27 Septembrie 2017 14:38
Categorie: Stiri externe
Agentia Europeana a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) ar fi informat Comisia Europeană (CE) că ar prefera ca noul sediu al instituției să fie la Amsterdam, după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Un studiu realizat în rândul a 92% dintre salariații EMA a arătat că mai puțin de jumătate din personal ar fi dispus să se mute în nouă din orașele candidate. În opt dintre aceste orașe — pe care EMA nu le-a nominalizat — ar vrea să se mute sub 30% din angajații agenției. Nouă din zece angajați EMA ar prefera să demisioneze decât să se mute în orașe ca Varșovia, București sau Sofia, informează Politico, citat de Agerpres.

Ediția europeană a Politico informează că cei 900 de angajați care au participat la studiu au indicat că orașul preferat pentru noul sediu este Amsterdam. astfel, EMA a informat autoritățile de la Bruxelles, că relocarea în orașul olandez ar duce la cele mai reduse pierderi de personal.

Potrivit sursei citate, alte orașe preferate de angajații Agenției Europene pentru Medicamente ar fi Barcelona și Viena, urmate de Milano, Copenhaga, Atena și Dublin.

Menținerea personalului este esențială pentru menținerea serviciilor esențiale, apreciază conducerea EMA.

Relocarea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) și a Autorității Bancare Europene (EBA) promite să dea un stimulent economiilor orașelor care vor găzdui aceste agenții, însă concurența este una dură. Nu mai puțin de 19 orașe, printre care și București, se luptă pentru a găzdui sediul EMA, care are 890 de angajați, față de 170 de angajați în cazul EBA.

Pe lângă sutele de locuri de muncă bine plătite, EMA atrage anual aproximativ 36.000 de experți la reuniunile sale, o adevărată mană cerească pentru hoteluri. Și, mai important, Agenția care aprobă și monitorizează siguranța medicamentelor din UE poate fi un magnet pentru viitoarele investiții în sectoarele farmaceutic și al biotehnologiei.

Comisia Europeană va evalua diferitele oferte până la data de 30 septembrie, pe baza unor criterii convenite anterior, precum acces la infrastructură și posibilitatea continuării activităților, înainte ca miniștrii din cele 27 de stat membre UE să ia o decizie prin vot în luna noiembrie. Procedura de vot va fi una secretă, dar acest lucru nu exclude negocierile din culise, în presă apărând deja speculații că Franța a acceptat ca Frankfurt să obțină sediul EBA cu condiția ca noul sediul al EMA să fie la Lille.

În cazul României, Guvernul de la București a anunțat, pe 21 iulie, că a fost finalizat dosarul de candidatură pentru relocarea de la Londra la București a Agenției Europene pentru Medicamente, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.

Sursa: Agerpres

România candidează pentru Agenţia Europeană a Medicamentului cu un clip mincinos
Instituția europeană importantă care s-ar putea muta la București
VIDEO PROTVPLUS.RO