Politica "singurului copil", mult mai permisiva in China. Reactia populatiei la dreptul de a avea inca un membru in familie
Varianta mult mai permisiva a legii singurului copil, din China, nu a avut rezultatele asteptate de autoritati.
Si asta din cauza faptului ca doar o mica parte dintre cei care se presupunea ca vor inca un copil s-au inscris pe listele pentru obtinerea permisiunii, scrie Business Insider.
China si-a restrictionat cetatenii la un singur copil pe familie inca din anii ’70. Cu toate acestea, in luna noiembrie a anului trecut, Guvernul chinez a adoptat o forma mult mai permisiva a aceleiasi legi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu alte cuvinte, in cazul in care unul dintre cei doi parinti provine dintr-o familie in care a fost singurul copil, atunci familia in cauza are voie sa mai faca un copil.
Autoritatile s-au asteptat ca prin aceasta metoda sa creasca numarul nasterilor cu peste 2 milioane pe an. Insa in realitate, lucrurile nu au stat deloc asa.
Din cele peste 11 milioane de familii eligibile, care indeplineau cerintele impuse de autoritatile chineze, numai 700.000 de cupluri au si aplicat pentru dosarul celui de-al doilea copil, pentru ca mai apoi, doar 620.000 sa si primeasca un raspuns favorabil, informeaza publicatia China Daily.
Noua abordare a autoritatilor vine in contextul in care Centrul National de Statistica din China a anuntat la inceputul anului ca in timp ce populatia tarii ajunge la 1.36 de miliarde de cetateni, segmentul activ a inregistrat o scadere de 2.44 milioane de oameni in cursul anului trecut.
Segmentul vizat de noua lege modificata a fost cel reprezentat de populatia urbana, cea care a fost cel mai puternic afectata de politica singurului copil. Insa sociologii pun refuzul oamenilor de a se inscrie pentru obtinerea dosarului pentru un al doilea copil pe seama costurilor ridicate ale educatiei si preturilor mari de pe piata imobiliara.