Peste puternic radioactiv, pescuit la cateva zeci de kilometri de Fukushima

Ultima actualizare: 15-07-2013 06:54
Fukushima

Un lup de mare, pescuit la cateva zeci de kilometri de Fukushima, prezenta un nivel de radioactivitate considerat inedit pana in prezent pentru un peste din aceasta specie, de zece ori mai mare decat limita autorizata in Japonia.

Pestele, capturat la 4 iulie in largul orasului Hitachi, prezinta o cantitate de Cesiu radioactiv de peste 1.000 de bequereli pe kilogram, in contextul in care limita pentru alimente a fost stabilita la 100 de bequereli pe kilogram.

Ca toate speciile din cadrul carora un specimen, intr-o anumita regiune, a depasit limita, lupul de mare de la Ibaraki a fost scos de la comercializare.

Insa acest caz ilustreaza faptul ca, dupa peste doi ani, contaminarea in urma accidentului de la Fukushima continua sa fie importanta, dispersata si dificil de inteles, fiind imposibil sa se controleze totul.

Centrala nucleara Fukushima Daiichi a fost pusa in pericol de un cutremur violent, urmat de un tsunami, pe 11 martie 2011.

Intreruperea alimentarii cu electricitate provocata de tsunami a provocat oprirea sistemelor de racire a combustibilului, care s-a topit in incinta a trei dintre cele sase reactoare ale instalatiei, ceea ce explica prezenta a numeroase elemente radioactive in zona, in mare, atmosfera si sol.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO