Persoanele prinse că dorm pe stradă, în Ungaria, trimise la închisoare sau muncă forțată

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Persoane fara adapost (Ungaria)
Pro TV

Ungaria a devenit prima ţară din lume care a interzis, prin Constituţie, locuitul pe stradă, relatează The Guardian.

Potrivit noii prevederi constituţionale, persoanele "prinse" că sunt fără locuinţe, şi care refuză să se ducă la un adăpost, ori vor fi introduse într-un program de muncă obligatorie, ori la închisoare.

Prevederea, ce va intra în vigoare pe 15 octombrie, îi îngrijorează pe activitii pentru drepturile omului, care-l acuza pe prim-ministrul Viktor Orban de faptul că se foloseşte de problema persoanelor fără locuinţă pentru scopuri politice.

"Sunt multe ţări care dezbat cu privire la criminalizarea locuirii pe stradă, dar din ce ştiu eu, Ungaria este singura care a rezolvat această problemă prin intermediul constituţiei", a declarat Bálint Misetics, sociolog şi activist pentru drepturile omului, citat de The Guardian.

Foto: Persoane fără adăpost pe străzile din Budapesta

"Guvernul şi-a dat seama că nu vor putea folosi cartea migranţilor la nesfârşit pentru că, în mod evident, nu există migranţi în ţară. Problemele de migraţie pot fi, în continuare, utile pentru campaniile naţionale, dar pentru problemele locale au nevoie de un ţap ispăşitor", a precizat Gábor Iványi, un preot metodist, care conduce un adăpost pentru persoanele fără locuinţe din Budapesta.

Conform lui Gábor Iványi, numărul de paturi din adăposturi este insuficient pentru a acoperi numărul de persoane fără locuinţe. În plus, mulţi dintre cei fără adăpost se plâng de condiţiile din adăposturi.

"Sunt pline de păduchi şi odată ce ai luat păduchi, este foarte dificil să scapi de ei", a precizat Erik Jeczke, un bărbat care de 20 de ani sta pe stradă.

"Poliţia de sector m-a bătut de câteva ori. Îşi pun mănuşi ca să nu îmi lase vânătăi. După care încearcă să te mute într-un alt sector ca să nu mai fi problema lor", a adăugat el.

La polul opus, Zoltán Kovács, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului ungur, a motivat gestul invocând cheltuielile anuale de aproximativ 28,6 milioane de euro ale guvernului cu persoanele lipsite de adăpost. În plus, Zoltán Kovács a mai spus şi că Ungaria cheltuieşte mai mult pe persoanele fără adăpost decât multe alte ţări din vestul Europei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO