Contul de Facebook, mai relevant decat testul IQ. Specialistii iti spun cum impresionezi angajatorii
Ar putea contul tau de Facebook sa prezica performanta la locul de munca? Specialistii au descoperit ca profilul de pe reteaua de socializare in cauza poate stabili mai bine performanta la locul de munca decat un test IQ.
Doua studii efectuate de cercetatorii de la universitatile Northern Illinois si Auborn deschid calea unei noi abordari privind procedura de angajare, respectiv evaluarea viitorului angajat dupa contul de Facebook. Sase experti in resurse umane au participat la cele doua studii si au analizat 500 de profile de Facebook.
Evaluarea a avut in vedere cinci trasaturi de personalitate considerate esentiale in estimarea performantei la viitorul loc de munca: extroversiune, stabilitate emotionala, deschiderea spre experiente noi, constiinciozitatea si cat de agreabila pare persoana studiata. Evaluatorii au fost instruiti sa petreaca intre 5 si 10 minute pentru studierea fiecarui profil de Facebook, acordand note pentru fiecare din cele 5 calitati. In paralel, persoanele studiate au completat un test IQ si un formular de auto-evaluare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa sase luni, cei implicati in studiu au contactat companiile angajatoare si au primit confirmarea ca evaluarea profilului de Facebook a fost un indicator mai bun pentru performanta la locul de munca decat testul de IQ. Astfel un utilizator care a postat poze din calatoriile sale a fost perceput drept extrovertit si deschis catre experiente noi. Insa, daca pe pagina unuia dintre cei supusi studiului figurau multe comentarii in contradictoriu cu alte persoane, atunci stabilitatea sa emotionala era pusa la indoiala de evaluatori.
“Cei care au analizat profilele de Facebook au dat evaluari favorabile celor care aveau postate poze din calatorii, cat si celor cu multi prieteni , interese si pasiuni diferite. Pozele de la petreceri nu au contat atat de mult pentru o evaluare negativa, din contra, evaluatorii i-au perceput pe tinerii care aveau postate astfel de fotografii drept extrovertiti si prietenosi”, a spus Don Kluemper, coordonatorul studiului.
Rezultatele au indicat ca reteaua de socializare poate fi folosita cu succes de catre departamentele de resurse umane din cadrul companiilor atunci cand vor sa faca anagajari, mai ales pentru ca cei care au profil de Facebook sunt in mare parte onesti. Asta deoarece se adreseaza prietenilor si nu au niciun motiv sa recurga la o masca sociala, asa cum s-ar putea intampla in cazul unui interviu de angajare.
Cei care au efectuat studiul sunt de parere ca este doar un prim pas in stabilirea relevantei profilului de Facebook in vederea angajarii si ca nu putem inca pune un verdict cert in acest sens.