Premiera mondiala: ce se va intampla cu o comoara veche de 3.000 de ani, ascunsa 5 ani in Auschwitz
Familia unui supravietuitor din lagarul de concentrare de la Auschwitz a pierdut un proces intentat de o institutia germana. Cazul este considerat o premiera mondiala.
Riven Flamenbaum a intrat in posesia unei micute tablete asiriene din aur, veche de peste 3.000 de ani.
Artefactul a fost probabil furat dintr-un muzeu din Berlin, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, scrie ABC News.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nu se stie exact cum ajuns aceasta comoara la Riven si nici cum a reusit sa o pastreze in cei 5 ani petrecuti in lagarul de munca de la Auschwitz.
In 1945, el a fost transferat intr-un lagar din Germania, iar dupa terminarea razboiului, a emigrat cu sotia lui in Statele Unite.
Singurul lor avut era aceasta bucata de aur, care l-a ajutat sa reziste anilor de detentie si ulterior sa-si faca o cariera si sa-si creasca familia, in America.
Tableta a fost descoperita de copiii lui, in anul 2003, dupa ce Riven a murit, astfel incat misterul originii ei persista.
In 2010 insa, muzeul din Berlin i-a dat in judecata pe urmasii evreului, cerand inapoi artefactul furat.
Desi initial au castigat procesul, acum copiii lui Riven sunt obligati sa inapoieze Germaniei aceasta comoara, care pentru ei are o valoare personala, fiind legata de curajul si puterea de supravietuire a tatalui lor.
Avocatul familiei, Seth Presser, spune ca acest caz este o premiera mondiala: de obicei supravietuitorii Holocaustului dadeau in judecata Germania ca sa-si recupereze averea luata pe nedrept, nu invers.