Peisaj dezolant la marginea Atenei. Oamenii care au revenit acasă, întâmpinați de ruine calcinate și animale carbonizate
Femeia de 63 de ani găsită moartă într-o fabrică din Grecia, înghițită de flăcări, era originară din Republica Moldova.
Între timp, pompierii eleni, ajutați inclusiv de colegi din România, rămân în alertă, chiar dacă au reușit să potolească uriașul incendiu de la marginea Atenei.
Pe de altă parte, miile de persoane evacuate se întorc acasă.
Bărbat: „Strângem ce a ars și facem ce ar trebui să facă primăria. Știi sentimentul de abandon? Este ultimul lucru pe care îl poate simți un bărbat. Iar acum am sentimentul că nu nimănui nu-i pasă”.
Mai bine de zece mii de hectare au fost pârjolite si mii de locuitori de la nord de Atena au fost evacuați. Oamenii au început să se întoarcă acasă, dar sunt întâmpinați de un peisaj dezolant - ruine calcinate și animale carbonizate. Zeci de case au ars. La fel - 160 de kilometri patrati dintr-o rezervație naturală cu păduri și măslini. Autorităţile elene evaluează acum pagubele şi pregătesc programe pentru a-i ajuta pe cei care au avut de suferit în urma incendiilor violente.
Un cățel a așteptat în fața casei arse întoarcerea stăpânilor. Speranța oamenilor este că a trecut ce era mai rău.
Pompier: „Nu stim nimic sigur. Vântul poate reporni focul. De aceea patrulăm non-stop în zonă”.
Adăposturile sunt pline cu animale - unele salvate de pompieri, altele de stăpâni. Necuvântătoarele stau cuminți în cuști. În cele mai multe dintre cazuri, nu a mai rămas nimic din gospodăriile în care trăiau.
Spiros Ilias, consilier local: „Focul a izbucnit pe la ora 15, duminica. La ora 17 deja nu mai aveam apă. Ne-am salvat casele cum am putut”.
Dacă grecii au primit un respiro odată cu potolirea vântului, în Albania, incendiile de pădure fac în continuare ravagii.
Ministerul Român al Apărării a trimis, miercuri, în Albania două aeronave. Este vorba despre o aeronavă Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, și de un Hercules - pentru sprijin logistic.