"Pe 11 mai, Roma va fi zguduita de un seism". Italienii parasesc orasul

Ultima actualizare: 17-10-2012 17:46
Roma

Daca turistii prezenti zilele astea la Roma gasesc orasul mult prea linistit pentru aceasta perioada, explicatia e simpla. Multi dintre locuitori si-au adunat lucrurile si au parasit locuintele de frica unor predictii privind un cutremur puternic.

Panica a fost provocata de ziarele locale care au readus in atentie previziunile unui seismolog decedat, Raffaele Bendandi, potrivit caruia Roma va fi zdruncinata din temelii la 11 mai 2011 de un cutremur atat de mare, incat intregul oras va fi sters de pe fata pamantului.

"O sa-i spun sefului meu ca am programare la medic. Daca e sa fie cutremur, atunci vreau sa mor langa sotia si familia mea", a declarat un locuitor al Romei.

"Nu prea cred in predictii, astfel de lucruri sunt imposibil de prevazut. Dar, cine stie ?", a spus un altul.

Cu toate ca televiziunile italiene comunica in fiecare buletin de stiri ca nu exista niciun motiv de panica, invitand specialistii sa calmeze opinia publica, oamenii sunt greu de convins.

Dupa catastrofa din Japonia, specialisti sau cercetatori controversati au inceput sa vorbeasca tot mai insistent despre seisme care ar putea devasta lumea in care traim. Pe mai multe site-uri din Italia a aparut teoria ca Roma va disparea foarte curand.

Raffaele Bendandi, una dintre figurile cele mai controversate ale lumii stiintifice, prevedea ca pe 11 mai 2011 Roma va fi zguduita din temelii de un cutremur atat de puternic, ca intreg orasul va fi ras de pe fata pamantului.

Informatia a fost reediatata si s-a imprastiat rapid cu ajutorul internetului.

Teoria lui Bendandi contine tot felul de calcule complicate prin care acesta incearca sa isi sustina parerea. Bendandi, care a murit in 1979, a fost un autodidact. Nascut in 1893, el a prevazut cutremurele din 13 ianuarie 1915, de la Avenzzano, care a avut 11 grade pe scara Mercalli si care a dus la moartea a 30.000 de italieni.

Apoi, pe cel din 6 mai 1976 din Friuli, care a omorat 1.000 de persoane si a lasat alte 45.000 fara adapost. Bendandi a dat date aproape exacte si despre locul unde se vor produce catastrofele, si despre ziua lor.

Ziarul "Corriere della Sera" l-a numit "Omul care prevede cutremurele", dupa ce a prezis, in fata unui notar, seismul care a avut loc pe 2 ianuarie 1924, in Senegal. Se inselase doar cu doua zile asupra datei, dar zona a fost corecta.

Teoriile sale s-au bazat pe miscarea stelelelor, potrivit careia cutremurele au origine cosmica. Intr-un reportaj prezentat la televiziunea italiana Raidue, Paola Lagorio, presedinte al Asociatiei "La Bendandiana", povesteste ca Bendandi a incercat la un moment dat sa rupa manuscrisele pe care le scria, dar a renuntat.

Era vorba exact despre scrierile despre cutremurul din 2011 si pe care le-a salvat, in ultima clipa, din foc. Numai ca, potrivit lui Lagorio, acele documente nu dau o data precisa si nici un loc al seismului din acest an, desi acesta exista in scrieri.

Potrivit www.express-news.it, previziunile despre un cutremur devastator la Roma au fost aduse in actualitate inca din 2009, dupa seismul care a zguduit Aquila, in Italia.

Autoritatile italiene au intervenit deja cu declaratii care sa linisteasca populatia, incercand sa demonteze teoriile unui seism devastator si spunand ca acestea nu se pot prevedea.

Cititi si:

Orasele-fantoma ale lumii. Vezi de ce au ajuns ruine. GALERIE FOTO

Vezi cum a fost aruncat in mare "Osama bin Laden". VIDEO

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO