Paulo Coelho a cerut scuze Franţei şi cuplului Macron pentru "isteria" lui Bolsonaro

Dată publicare: 27-08-2019 16:50
Dată actualizare: 27-08-2019 16:58


Paulo Coelho

Scriitorul brazilian Paulo Coelho a prezentat public scuze pentru "isteria lui Bolsonaro" împotriva Franţei, a preşedintelui Republicii şi soţiei sale, pe fondul crizei din Amazonia, potrivit The Huffington Post.

"Iertaţi-ne, iertaţi-ne de mii de ori", a scris Paulo Coelho, marţi, după insultele şi aluziile nediplomatice cu privire la Franţa şi cuplul Macron din partea preşedintelui Braziliei, Jair Bolsonaro, în contextul crizei din Amazonia.

"Acesta este un video puţin cam trist, pe care îl fac pentru a cere iertare prietenilor mei francezi pentru această criză, aş zice pentru isteria lui Bolsonaro faţă de Franţa, faţă de preşedintele Franţei, faţă de soţia preşedintelui Franţei", a declarat în franceză Paulo Coelho într-o înregistrare video publicată pe contul de Twitter, potrivit News.ro.

Numeroşi brazilieni şi-au prezentat scuze pe Twitter primei-doamne a Franţei pentru comportamentul preşedintelui lor.

Romancierul, născut în 1947, la Rio de Janeiro, este unul dintre autorii cei mai citiţi din lume, cu peste zeci de milioane de exemplare vândute din cartea "Alchimistul".

"În timp ce Amazonia arde, ei nu au niciun argument şi nu fac altceva decât să insulte, să nege, să spună orice pentru a evita să îşi asume responsabilitatea", a adăugat scriitorul, referindu-se la politicienii brazilieni.

Summitul G7 organizat la Biarritz a generat un război declarativ la distanţă între Bolsonaro şi omologul său francez pe tema incendiilor din Amazonia, declanşând una dintre cele mai grave crize diplomatice dintre cele două ţări.

Aluziile ofensatoare ale şefului statului brazilian la adresa primei doamne a Franţei, Brigitte Macron, l-au determinat pe preşedintele francez să declare în mod deschis, în faţa camerelor de filmat, că îşi doreşte ca "poporul brazilian să aibă cât mai repede un preşedinte care să se comporte la înălţime".

"Trăim un moment al tenebrelor în Brazilia, însă el va trece aşa cum şi noaptea trece (...), iar eu vă prezint scuzele mele", a adăugat scriitorul.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO