Parlamentul Olandei a votat o lege ce permite înregistrarea tuturor adulţilor ca donatori de organe
Camera superioară a Parlamentului Olandei a votat marţi în favoarea unei legi controversate, în virtutea căreia fiecare cetăţean olandez adult este inclus automat în registrul naţional al donatorilor de organe.
Se va aplica tuturor adulților, cu excepţia cazurilor în care locuitorii acestei ţări precizează în mod expres faptul că nu doresc să figureze în acel registru, informează DPA, conform Agerpres.
Legea a trecut la limită în Senatul olandez, cu 38 de voturi "pentru" şi 36 "împotrivă".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iniţiativa legislativă fusese deja aprobată de Camera Reprezentanţilor - camera inferioară a Parlamentului Olandei - cu 75 de voturi "pentru" şi 74 de voturi "contra", în septembrie 2016.
În prezent, registrul naţional al donatorilor de organe din Olanda are la bază un sistem bazat pe acord prealabil ("opt-in system"). Persoanele care doresc să îşi doneze organele după moarte trebuie să se înscrie ele însele în registrul naţional al donatorilor.
Însă penuria de organe reprezintă de mulţi ani o problemă cronică în Olanda, iar criticii guvernanţilor recomandă un aşa-zis sistem bazat pe refuz explicit ("opt-out system), în virtutea căruia oamenii sunt în mod automat consideraţi donatori de organe dacă nu îşi exprimă refuzul explicit faţă de această opţiune.