Parlamentul Greciei a votat noile masuri de austeritate. Ce ii asteapta pe eleni


Ultimul update: Miercuri 15 August 2012 21:33
Data publicarii: Vineri 21 Octombrie 2011 07:37
Categorie: Stiri externe

Parlamentul de la Atena a aprobat joi o noua cura de austeritate, decisa de guvern la presiunea creditorilor internationali. Legea a trecut cu sprijinul majoritatii socialiste.

 

Dupa demonstratii masive la Atena si in alte mari orase, in jurul Parlamentului au izbucnit din nou violente. Un sindicalist, participant la demonstratii, a murit de infarct, dar n-a fost ranit in timpul ciocnirilor - spun autoritatile.

"Avem de ales intre o situatie dificila si o catastrofa", a spus premierul Papandreou, cerandu-le parlamentarilor sa-si taie singuri craca de sub picioare in fata alegatorilor. Intr-un gest devenit deja rutina, ei au votat legea care prevede reducerea pensiilor si a salariilor, cresterea taxelor si concedierea - temporara spune guvernul - a 30.000 de functionari publici.

"Nu suntem politicieni carora nu le pasa de suferintele oamenilor. Ne doare ca trebuie sa luam aceste masuri, dar avem datoria patriotica sa le adoptam" - Evangelos Venizelos, ministrul grec al Finantelor.

Cu o singura exceptie, toti parlamentarii din majoritatea socialista au votat constiinciosi "pentru". Doar o deputata, fost ministru al muncii, a miscat in front. Chiar daca a spus "nu" la un singur articol de lege, legat de conventiile colective de munca, pedepasa a fost exemplara. Premierul a exclus-o din grupul parlamentar.

Cu sufletul la gura, guvernul grec asteapta inca ultima transa din primul plan de salvare finaciara, convenit anul trecut. Iar detaliile unui nou plan inca n-au fost finalizate. Sefii de stat si de guvern din tarile Uniunii Europene se vor reuni duminica, dar si miercuri, in speranta ca vor putea adopta deciziile mult asteptate privind fondurile de salvare financiara si recapitalizarea bancilor.

Cui ii este datoare vanduta Grecia. Lista bancilor si institutiilor
A 5-a greva generala in Grecia din acest an. Rata sinuciderilor a crescut cu 40% in Grecia
Proteste cum Grecia n-a mai vazut de la inceputul crizei: 125.000 de oameni au iesit in strada
VIDEO PROTVPLUS.RO