Parlamentul European critică țările care blochează extinderea Uniunii Europene

Ultima actualizare: 24-10-2019 17:41
Parlamentul European
Agerpres

Parlamentul European (PE), care susţine aderarea Albaniei şi a Macedoniei de Nord la UE, a deplâns joi drept o „eroare strategică” absenţa consensului în rândul statelor membre pentru a lansa negocierile de aderare ale acestor ţări.

Într-o rezoluţie adoptată cu o largă majoritate (421 voturi pentru, 136 împotrivă şi 30 de abţineri), eurodeputaţii estimează că opoziţia faţă de extindere „afectează credibilitatea UE şi trimite un mesaj negativ altor candidaţi potenţiali”, conform Agerpres.

De asemenea, eurodeputaţii deplâng „blocarea de către Franţa, Danemarca şi Olanda” a procesului de extindere, deşi Albania şi Macedonia de Nord „au făcut în ultimii ani progrese considerabile şi îndeplinesc criteriile UE pentru lansarea negocierilor de aderare”.

Ei avertizează totodată că „alţi actori străini, ale căror acţiuni ar putea să nu fie conforme cu valorile şi interesele UE”, ar putea profita de această situaţie pentru a se apropia de Albania şi Macedonia de Nord.

Liderii europeni nu au reuşit la summitul desfăşurat cu o săptămână în urmă să adopte o poziţie unanimă pentru deschiderea negocierilor de aderare cu guvernele de la Tirana şi Skopje.

Franţa şi-a motiva opoziţia faţă de iniţierea acestor negocieri prin necesitatea unei reforme a funcţionării UE înainte ca blocul comunitar să se deschidă pentru noi membri. Însă unii consideră că preşedintele Emmanuel Macron frânează acest proces din motive de politică internă legate de problema imigraţiei.

Însă o asemenea reformă a funcţionării UE „nu ar trebui să împiedice Albania şi Macedonia de Nord, care îndeplinesc deja criteriile necesare, să fie evaluate în funcţie de propriile lor merite şi de criterii obiective, şi nu judecate după etalonul priorităţilor politice naţionale din alte ţări”, se mai arată în rezoluţia PE.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO