Parlamentul European cere suspendarea negocierilor de aderare cu Turcia. Reactia autoritatilor de la Ankara
Parlamentul European (PE) a adoptat joi o rezolutie prin care cere suspendarea temporara a negocierilor de aderare cu Turcia, din cauza reactiei 'disproportionate' a puterii de la Ankara dupa tentativa de lovitura de stat din iulie.
Cel mai probabil, guvernele statelor membre nu vor fi in favoarea unei astfel de decizii, relateaza Reuters si AFP.
Eurodeputatii au votat cu o mare majoritate (479 la 37) in favoarea rezolutiei, care nu are caracter obligatoriu si prin care se solicita Comisiei Europene si guvernelor nationale sa 'inghete temporar' procesul de aderare al Turciei inceput in 2005. Decizia privind o eventuala suspendare este insa de competenta Comisiei Europene, institutia care conduce negocierile cu Ankara.
Alegeri 2024
10:59
Cum explică specialiștii victoria surprinzătoare a lui Călin Georgescu în primul tur: Exista o dorinţă de vot revanşard
10:44
Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate parțiale: Georgescu pe primul loc, Lasconi urcă pe locul doi
10:38
CTP, despre rezultatele la prezidențiale: Georgescu, un personaj creat de Inteligența Artificială. Românii vor afla cine este
10:38
Moldovenii cu cetățenie română au votat masiv cu Elena Lasconi- 56,65%. Călin Georgescu nu a existat peste Prut
"Parlamentul European condamna ferm masurile represive disproportionate adoptate in Turcia dupa tentativa de lovitura de stat din iulie", se arata in rezolutie, care adauga totusi ca legislativul comunitar ramane angajat in a mentine Turcia 'ancorata' la UE.
Desi fara impact juridic, votul Parlamentului European risca sa amplifice tensiunile dintre Turcia si Uniunea Europeana.
Conform liniilor directoare ale Comisiei pentru aceste negocieri, "o incalcare grava si persistenta" a valorilor UE - printre ele respectarea "libertatilor fundamentale si a statului de drept" - poate determina suspendarea negocierilor.
Insa ceea ce inseamna 'grav' si 'persistent' ramane deschis interpretarii. In cazul in care va decide ca exista o astfel de incalcare, Comisia Europeana ar urma sa recomande inghetarea negocierilor si apoi sa precizeze conditiile in care ele s-ar putea relua.
Cele 28 de state membre ale blocului comunitar ar vota apoi asupra recomandarii Comisiei. Pentru a fi adoptata, propunerea ar avea nevoie de votul a 16 tari care sa reprezinte cel putin 65% din cetatenii din UE.
Austria s-a aflat in fruntea apelurilor de suspendare a negocierilor privind aderarea Turciei la UE. Germania, Franta si majoritatea celorlalte state membre sprijina pentru moment continuarea negocierilor si se tem ca actuala colaborare cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan in privinta migratiei ar putea fi pusa in pericol.
Liderii UE urmeaza sa discute din nou despre Turcia la summitul de la Bruxelles de la 15-16 decembrie.
Ankara respinge rezolutia 'nula si neavenita' adoptata de Parlamentul European
Ministrul turc al afacerilor europene Omer Celik a calificat joi drept 'nula si neavenita' rezolutia Parlamentului European care solicita suspendarea temporara a negocierilor de aderare cu Turcia, relateaza AFP.
Aceasta decizie este 'nula si neavenita. Ea denota o lipsa de viziune si va ramane in istorie ca fiind o decizie foarte proasta', a declarat Omer Celik in cadrul unei conferinte de presa televizate.
Parlamentul European si-a justificat decizia prin reactia 'disproportionata' a puterii de la Ankara dupa tentativa de lovitura de stat din iulie.