Papa Francisc merge in cea mai periculoasa tara pentru un suveran pontif. Va fi aparat de soldati din 3 armate

12-01-2015 15:18


Papa Francisc slujba Boboteaza

 Urmatoarea vizita a suveranului pontif ar putea fi si cea mai periculoasa din viata sa

Ar putea fi cea mai periculoasa vizita din tot ponficatul Papei Francisc, desi acesta nu intentioneaza sa viziteze Irakul sau Afganistan-ul, ci o tara aparent pasnica si, mai ales, catolica: Filipine. Un stat care are insa un bilant ingrijorar in materie de vizite pontificale.

In 1970 Papa Paul al VI-lea a fost atacat de un barbat cu un cutit aproape imediat dupa sosirea la Manila si era sa isi piarda viata. Mai recent, in 1995 si 1999, Ioan Paul al II-lea era cat pe ce sa fie asasinat de teroristii al Qaeda. Intr-unul din atentate, autorul, responsabil de altfel si de atentatele de la World Trade Center, se instalase chiar vizavi de ambasada Vaticanului si se deghizase in preot, dar a detonat bomba prea repede.

Iar riscul nu a disparut, ba chiar pare sa se fi sporit. Abu Sayyaf, cea mai importanta grupare terorista islamista din Filipine, s-a aliat anul trecut cu temutul Stat Islamic. Si tot in 2014, SI l-ar fi condamnat la moarte pe Papa, potrivit ambasadorului irakian la Vatican, dupa ce suveranul pontif a spus ca “oprirea unui agresor nedrept este legitima”, referindu-se la incalcarea drepturilor omului de catre teroristii din Siria si Irak.

Oficialii de la Vatican spun ca nu sunt ingrijorati, insa siguranta lor nu e impartasita si de colegii de la Manila. “Sa-i asiguram Papei securitatea ste cel mai mare cosmar al nostru”, a declarat unul dintre sefii armatei filipineze, citat de Al Jazeera. Se estimeaza ca Francisc va fi intampinat de 6 milioane de oameni, astfel ca s-au luat masuri speciale de securitate. Cei care vor sa-l intampine pe Papa nu au voie sa aiba genti sau umbrele si au fost sfatuiti sa poarte scutece, deoarece in zona nu sunt destule toalete.

 

 

In plus, a fost pregatit un papamobil special. Acesta este blindat, insa nu are geamuri din sticla anti-glont, deoarece Papa considera ca acestea il separa prea mult de credinciosi. Capul Bisericii Catolice va fi protejat de armata filipineza, care deja se antreneaza folosind siluete de carton ale Papei, de Garzile Elvetiene ale Vaticanului, dar si de 2 batalioane de Casti Albastre ale ONU

Sursa: qz.com

VIDEO PROTVPLUS.RO