Papa Francisc, intr-o predica radicala: Azi, un crestin, daca nu este revolutionar, nu este crestin
Papa Francisc si-a exprimat dorinta luni seara, intr-una dintre cele mai radicale predici pe care le-a sustinut vreodata, ca niste crestini "revolutionari" sa propage Evanghelia prin "marturia" lor, relateaza AFP.
"Astazi, un crestin, daca nu este revolutionar, nu este crestin!", le-a spus Papa argentinian miilor de participanti la Congresul ecleziastic al diocezei din Roma.
Intr-o interventie dura, Papa a denuntat comunitatile crestine "inchise".
In marea Sala Paul al VI-lea de la Vatican, Papa Francisc a predicat timp de o jumatate de ora, in picioare, uneori pe un ton grav, uneori glumind.
"Nu inteleg comunitatile crestine care sunt inchise", a spus Papa, dupa care a exclamat "In Evanghelie, este frumos pasajul care ne povesteste ca ciobanul se intoarce si vede ca ii lipseste una dintre cele 99 de oi si pleaca sao caute... Frati si surori, dar noi nu avem doar una, ne lipsesc 99!".
"Trebuie sa cerem Domnului generozitatea, curajul si rabdarea pentru a iesi si propovadui Evanghelia", a continuat Papa, recunoscand ca acest lucru este "dificil".
"Este mai usor sa stam acasa cu singura noastra oaie, sa o periem si sa o mangaiem, insa de la noi preotii si de la toti crestinii Domnul vrea sa fim pastori, ci nu perietori de oi".
"Au existat multi revolutionari in istorie, insa niciunul nu a avut forta revolutiei aduse de Isus, o revolutie (...) care schimba in profunzime inima omului", a mai spus Papa in sala plina de oameni entuziasmati. "In istorie, revolutiile au schimbat sistemele politice, economice, insa niciuna nu a schimbat cu adevarat inima omului", a subliniat el, dupa care a spus ca "adevarata revolutie, cea care transforma complet viata", a fost "infaptuita " de Isus.
Citandu-l pe predecesorul sau, Benedict al XVI-lea, Papa Francisc a asigurat ca aceasta revolutie este "cea mai mare mutatie din istoria umanitatii".
In timpul acestei lungi improvizatii, Papa i-a criticat de asemenea pe "crestinii descurajati", despre care "ne intrebam daca cred in Hristos sau in zeita plangerilor". Asigurand ca "lumea nu este mai rea decat in urma cu cinci secole", Pontiful i-a ironizat pe cei care se plang de tinerii din ziua de azi.