Palestinienii nu vor ca SUA să se ocupe de pacea din Orientul Mijlociu: „Mutarea Ambasadei la Ierusalim este o crimă”

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50
Palestina
Getty

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a precizat că cetățenii din Palestina nu vor mai accepta ca Statele Unite să joace vreun rol în negocierile pentru pacea din Orientul Mijlociu.

Decizia vine în contextul în care Donald Trump a anunțat că Washingtonul va recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, informează The Independent.

Potrivit liderului Autorității palestiniene, decizia președintelui american a fost „o crimă” care amenință pacea globală și a cerut Organizației Națiunilor Unite să ia măsuri, întrucât Statele Unite sunt „nepotrivite” să conducă discuțiile de pace.

Abbas a continuat precizând că palestinienii sunt încă dedicați negocierilor pentru pace, dar că Washingtonul nu mai poate fi privit ca un „negociator corect”, pentru că a stârnit dispute între creștini și musulmani, cu privire la viitorul orașului sfânt.

Totodată, el a precizat că este nevoie să se ia măsuri pentru protejarea identității Ierusalimului, oraș revendicat atât de israelieni, cât și de palestinieni, iar că lumea trebuie să recunoască legitimitatea statului Palestina.

Mahmoud Abbas a participat, miercuri, la o sesiune extraordinară a Organizației pentru Cooperarea Islamică, care a avut loc la Istanbul și în cadrul căreia lumea arabă a încercat să găsească um răspuns comun la decizia lui Donald Trump de mutare a ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Estul Ierusalimului a fost anexat de Israle în 1967, acțiune care nu a fost recunoscută la nivel internațional. Asemenea președinților anteriori, Donald Trump a promis în campanie recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Mișcarea a fost condamnată, însă, de comunitatea internațională și a cauzat cicniri violente, în urma cărora patru palestinieni au fost uciși.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO