Ingenuncheata deja de inundatii, Marea Britanie va mai avea de infruntat o furtuna devastatoare. Cameron cere ajutorul UE
O noua furtuna din Atlantic se indreapta spre Marea Britanie
si ameninta sa aduca echivalentul a o luna de precipitatii in doar cateva ore. Furtuna va matura tot teritoriul britanic, ingenuncheat deja de cea mai ploioasa iarna din ultimii 250 de ani.
Seful Guvernului a cerut ajutor financiar din partea Comisiei Europene. Acelasi premier care cocheteaza cu ideea unui referendum privind o eventuala iesire a Marii Britanii din Uniune.
Noua furtuna, despre care meteorologii spera sa fie ultima dintr-o serie insuportabil de lunga, vine insotita de avertismente de ploaie, vant si ninsoare pentru tot teritoriul. In sud-vest a inceput sa ploua inca de dimineata, iar vantul se va inteti in aceasta noapte si maine. Hidrologii spun ca, in acest weekend, Tamisa ar putea atinge cel mai ridicat nivel din ultimii 60 de ani.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Monica Vasile, romanca din Oxford: "Canalizarea nu face fata, ne gandim cu groaza ca putem sa ramanem fara electricitate, fara gaze. Zona unde locuiesc eu are in acest moment 4 alarme de inundatii, patru, nu una. Printre care una este cod rosu, de evacuare."
In elanul de solidaritate cu miile de sinistrati s-au prins vineri si printii William si Harry. Purtand hanorace si cizme de cauciuc, cei doi s-au alaturat soldatilor care trudesc la protectia oraselului Dachet din centrul Angliei. Ei au participat la lantzul uman care descarca saci cu nisip adusi cu vehicule ale armatei.
Dar nici sacii de nisip nu se gasesc pe toate drumurile. In ciuda recomandarilor venite de la Londra, unele consilii locale trimit oamenii la firme particulare sau le cer bani pentru nisip. Oamenii ameninta cu represalii.
Este un dezastru natural aproape fara precedent, potrivit armatei, care isi organizeaza eforturile in functie de informatiile furnizate de un avion spion.
Jonathan Beale, corepondent BBC: ''Suntem intr-un avion militar folosit in general pentru misiuni de spionaj in Afganistan sau Libia. Misiunea din aceasta seara e diferita: cartografierea zonelor inundate''.
Autoritatile britanice au cerut si ajutorul olandezilor, experti in pomparea apelor si organizarea sistemelor de protectie.
Guvernatorul Bancii Angliei a avertizat ca pagubele provocate de intemperii risca sa afecteze insanatosirea economica a tarii.