Ordinul de restrictie anti-musulmani al lui Trump, suspendat de un judecator si criticat de Merkel. Reactia presedintelui SUA

×
Codul embed a fost copiat

Prima saptamana sub conducerea lui Trump se incheie cu un scandal de amploare. Zeci de straini au fost opriti pe aeroporturile din intreaga lume, dupa ce a intrat in vigoare controversatul ordin de restrictie privind cetatenii din 7 state musulmane.

Cu toate acestea, presedintele american ramane ferm pe pozitii si sustine ca era nevoie de o astfel de decizie.

"Tara noastra are nevoie de granite puternice si verificari la sange, ACUM. Uitati-va ce se intampla in Europa si, intr-adevar, si in lume. O dezordine teribila", a scris Donald Trump, duminica, pe Twitter.

Merkel: Restrictiile americane privind imigratia, "nejustificate"

Cancelarul Angela Merkel nu considera "justificate" restrictiile de imigrare in SUA pentru rezidentii din sapte tari musulmane decise de noul presedinte american Donald Trump, a afirmat duminica purtatorul de cuvant al cancelarului german, Steffen Seibert, citat de AFP si Reuters.

Citește și
British Prime Minister Theresa May looks on as U.S. President Donald Trump speaks in The Oval Office at The White House on January 27, 2017 in Washington, DC
Premierul britanic a mers la Casa Alba pentru a afla daca NATO are viitor. Trump: "Sper sa am o relatie fantastica cu Putin"

"Ea este convinsa ca, chiar si in cadrul luptei indispensabile impotriva terorismului, nu este justificata plasarea sub o suspiciune generalizata a oamenilor in functie de originea sau credinta lor", a declarat acelasi purtator de cuvant, citat de DPA.

"Cancelarul regreta interdictia de intrare (in Statele Unite) impusa de guvernul american refugiatilor si cetatenilor din unele tari ", a adaugat Steffen Seibert in acelasi comunicat.

Guvernul german "va examina consecintele" acestei interdictii pentru cetatenii germani cu dubla cetatenie si care sunt afectati de aceste masuri ale SUA, a spus el.

Condamnarea Berlinului intervine la o zi dupa convorbirea telefonica intre Donald Trump si Angela Merkel. Comunicatele publicate in finalul discutiei in Statele Unite si in Germania nu faceau nicio mentiune cu privire la noile restrictii de imigrare pe teritoriul american.

"Conventia de la Geneva privind refugiatii cere comunitatii internationale sa primeasca persoane care fug de razboi din motive umanitare" si "cancelarul a sustinut" aceasta in timpul interviului sau telefonic cu Donald Trump, a declarat purtatorul de cuvant citat.

Ordinul lui Trump, suspendat de un judecator

Situatia fara precedent a fost aspru criticata la nivel inalt, iar sute de manifestanti au protestat impotriva deciziei in fata aeroporului JFK din New York. In urma cu putin timp un judecator de la Curtea Federala din New York a suspendat ordinul lui Donald Trump, insa Departamentul Securitatii Nationale a precizat ca decizia are un impact minor, afectand doar un numar mic de persoane care se intorc in Statele Unite. 

Mai exact, decizia judecatorului spune ca autoritatile americane nu ii pot deporta pe cetatenii proveniti din cele sapte tari musulmane care au ajuns deja in State si care au vize valide sau care se afla doar in tranzit.

Analistii sunt de parere ca deportarea ridica mai multe probleme pentru persoanele afectate decat arestul, asta deoarece odata intorsi in tara de origine acestia vor trebui sa isi negocieze situatia cu consulatele americane, in timp ce daca raman pe teritoriu american situatia lor va fi rezolvata de un judecator.

Haosul s-a instalat aeroporturile din intreaga lume. Familii care veneau din vacanta, tineri care studiaza in America si au fost acasa sau persoane angajate la diferite companii, au asteptat ore intregi la punctul vamal, cu teama ca nu vor mai putea intra in Statele Unite. Pe aeroportul JFK din New York au fost date deja primele interdictii.

Printre cei care nu au fost lasati sa mai intre in America se afla si un cetatean irakian care lucreaza ca translator pentru guvernul american. "Detin o viza speciala, si eu si familia mea, pentru ca lucrez pentru guvernul american. Sustin guvernul din cealalta parte a lumii, insa atunci cand am ajuns aici ei mi-au spus ca nu mai pot intra. M-au tratat de parca as fi incalcat legea sau am facut ceva gresit. Sunt suprins."

El a primit pana la urma permisiunea sa intre in Statele Unite dupa mai bine de 12 ore, insa in situatia lui sunt si altii, mai putin norocosi. Atunci cand avocatii au cerut explicatii agentilor de frontiera, raspunsul politistilor a fost cel putin frapant: "Sunati-l pe presedintele Trump!" Se intampla acest lucru, spun specialistii, pentru ca nu exista proceduri pentru astfel de cazuri, deocamdata.

Intre timp, in fata aeroportului din New York s-au strans zeci de protestatari care au cerut ca masura sa fie ridicata. “Iubirea, nu ura face ca America sa fie mareata!", spun ei.

Ordinul semnat de Trump prin care interzice intrarea in America a cetatenilor din Libia, Sudan, Irak, Iran, Siria, Yemen si Somalia a semanat teama printre familiile de musulmani stabilite in SUA. "Tatal sotiei mele este pe moarte. I-am spus ca nu poate sa mearga, pentru ca daca il va vizita este probabil sa nu se mai poata intoarce in SUA, chiar daca detine asa numita carte verde", spune unul dintre ei.

Decizia presedintelui va afecta si premiile Oscar, mai multi actori si chiar regizorul filmului "The Salesman", iranianul Asghar Farhadi, nominalizat la categoria pentru cel mai bun film strain, nu vor putea participa la ceremonia de pe 26 februarie.

Ordinul semnat de Trump interzice intrarea in tara timp de 4 luni a refugiatilor de razboi si o restrictie de 3 luni pentru cetatenii din Irak, Iran, Libia, Sudan, Siria, Yemen si Somalia.

" Trebuie sa ii tinem pe teroristii islamisti radicalizati in afara Statelor Unite. Nu ii vrem aici. Nu ii primim in tara pe cei ce reprezinta amenintarea impotriva careia lupta soldatii nostri in afara tarii..." a sustinut Trump.

Criticii deciziei spun ca aceasta face mai mult rau, decat ajuta...

De pilda, Jeff Merkley, senator democrat: “Cred ca este impotriva unui principiu fundamental al libertatii religioase din tara noastra... Este un principiu fondator al Americii, acela ca nu discriminam pe motive religioase. In aceasta lupta impotriva terorismului o sa avem nevoie de aliati musulmani, mai mult decat de oricine altcineva, daca vrem sa reusim...”

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Donald Trump si Vladimir Putin au avut prima convorbire telefonica. A durat 50 de minute, iar
Donald Trump si Vladimir Putin au avut prima convorbire telefonica. A durat 50 de minute, iar "inamicul" comun a fost Obama

Sambata seara, presedintele american Donald Trump si omologul sau rus Vladimir Putin au purtat un dialog telefonic de aproape o ora.

Premierul britanic a mers la Casa Alba pentru a afla daca NATO are viitor. Trump:
Premierul britanic a mers la Casa Alba pentru a afla daca NATO are viitor. Trump: "Sper sa am o relatie fantastica cu Putin"

Dupa convorbiri in Biroul Oval, la Casa Alba si o conferinta de presa comuna, presedintele american Donald Trump si premierul britanic Thersa May si-au reafirmat angajamentul pentru NATO.

Trump, despre restrictionarea unor migranti musulmani:
Trump, despre restrictionarea unor migranti musulmani: "Europa a facut o enorma eroare. Lumea este in dezordine"

Donald Trump a aparat masura inghetarii intrarii cetatenilor proveniti din unele tari musulmane, afirmand ca trebuie sa se actioneze intr-o lume aflata intr-o "dezordine completa", relateaza AFP.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.